Sfânta Varvara priveste de pe un soclu înalt, postat într-un sens giratoriu de la intrarea în Petrosani spre bisericile care au cãlãuzit credinta oamenilor de la noi: ortodoxã, catolicã si evanghelicã. Ansamblul a fost finantat în parteneriat de Guvernul Ungariei si autoritãtile de la Petrosani si inaugurat de Sfânta Varvara în 4 decembrie 2019.
Oficialitãti din Ungaria si România au venit la Petrosani, de ziua Sfintei Varvara ca sã sfinteascã ansamblul statuar ce o înfãtiseazã pe Sfânta Varvara, ocrotitoarea celor ce trudesc în subteran si care este si protectoarea municipiului Petrosani. A fost un eveniment la care, dupã slujba religioasã din Biserica Catolicã, a luat parte întreaga suflare.
Statuia a fost realizatã de cãtre sculptorul clujean Kolozsi Tibor, iar soclul a fost finantat din bugetul local al primãriei din Petrosani. La ceremonie a luat parte Monseniorul Miguel Maury Buendia, Nuntiu Apostolic în România, Pal Jozsef Csaba, episcop romano-catolic de Timisoara, Soltesz Miklos, secretar de stat pentru biserici, minoritãti si afaceri civile din Guvernul Ungariei, Zarkonyi Botond ambasadorul Ungariei din România, Csige Sandor, consul al Consulatului general al Ungariei din Cluj Napoca, dar si viceprimarul orasului înfrãtit cu Petrosaniul, Varpalota, domnul Katona Csaba, dar si prefectul judetului Hunedoara Fabius Kiszely, mai multi preoti catolici si ortodocsi si multã lume. Evenimentul este unul de exceptie si a vrut sã reuneascã credinciosii din toate riturile ce se regãsesc la noi, pentru cã, în fiecare bisericã o prãznuim pe Sfânta Varvara.
„E un moment important în viata comunitãtii noastre si, asa cum am demonstrat, de peste 150 de ani, la Petrosani, în Valea Jiului, oamenii trãiesc împreunã indiferent de etnia pe care o au în pace si bucurie. Indiferent de etnie, toti suntem acum la picioarele Sfintei Varvara, care este protectoarea minerilor si protectoarea spiritualã a orasului nostru”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, iar oficialul maghiar l-a completat:
„Este simbolicã predarea acestui ansamblu statuar. În urmã cu mai multi ani, la sfârsitul perioadei comuniste, parohia catolicã a fost demolatã, într-un sistem unde credinta nu a contat. Acum, avem ocazia sã sãrbãtorim împreunã, români, maghiari, catolici, ortodocsi si protestanti, care am reusit sã înfãptuim aceastã minunatã statuie care vegheazã asupra zonei”, a spus Soltesz Miklos, secretar de stat pentru biserici, minoritãti si afaceri civile din Guvernul Ungariei. Statuia se aflã pe DN 66 într-un sens giratoriu de la intrarea în municipiul Petrosani, o zonã în care sunt si cele trei biserici amintite. De altfel, în aceastã zi deosebitã, si la Biserica Sfânta Varvara ortodoxã, cea ridicatã de minerii din Valea Jiului în urmã cu câtiva ani în Cartierul Aeroport a avut loc o slujbã oficiatã de un sobor de preoti, dar si o masã la care momârlanii au invitat credinciosii sã ia parte.