Biserica cu hramul Sfintei Varvara, construită de mineri, în anii de glorie ai mineritului a fost neîncăpătoare pentru credincioșii care s-au adunat la slujbă. Sfânta Varvara este ocrotitoarea minerilor, a celor ce trudesc în subteran și, ca de fiecare dată, oamenii vin în această zi la rugăciune. A fost și hram, așa că momârlanii au pregătit mâncare de post, pe pirostrii în curtea bisericii.
În ceaun învârtea unul dintre ei, care, printre altele, mi-a spus cât de mult se teme că nu va mai avea cine să îi urmeze. „Copiii, nepoții nu mai vin ei să facă păsat și fasole și varză la ceaun. Nu știu cine o să mai vină aici, în locul meu, când nu o să mai fiu eu. Dar acum am pregătit varză călită, fasole și păsat. Vin sute de oameni și încă de la 5 dimineața sunt aici”, a spus unul dintre bărbații care, potrivi tradiției, a pregătit mâncarea pentru enoriași.
În biserică, la slujbă au venit importante fețe bisericești, iar slujba a fost încredințată preasfințitului Gherontie Hunedoreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
La final, oamenii au luat parte la agapa frățească, în curtea bisericii.
La Petroșani, există două biserici cu hramul Sfintei Varvara, iar cea de a doua este catolică. Aici slujba a început la 11,30 și, pe tot parcursul zilei credincioșii au venit la biserică.
Sfânta Varvara este ocrotitoarea municipiului Petroșani și Biserica Catolică ce poartă acest nume este prima construită aici acum 137 de ani.
Diana Mitrache