S ăptămâna viitoare are loc ediția a X-a Simpozionului Internațional Securitate și Sănătate în Muncă, SESAM 2021. Sesiunea se va desfășura on-line, dar la eveniment vor participa oameni de știință ce se adaptează noilor provocări.

De altfel, cercetătorii de la INCD INSEMEX Petroșani, care sunt și organizatori, spun că mai nou, cercetările lor s-au mutat din cluburi, în spiale, făcând referire la ultimele anchete la care au participat.
Promovarea şi prezentarea rezultatelor cercetărilor, cunoaşterea celor mai noi realizări pe segmentul diverselor teme stabilite, este principalul obiectiv al unor astfel de întâlniri, care au loc o dată la doi ani. În fapt, cercetătorii din toată lumea vin să își promoveze descoperirile și să aducă soluțiile originale la proble­me cu care toată lumea se confruntă. Și, desigur, pandemia afectează și acest domeniu, o dată pentru că nu mai pot veni fizic aici, iar pe de altă parte, pentru că vor fi abordate și teme conexe pandemiei. „Luni, în 18 octombrie, va fi prima ediție care se ține on-line. Acum doi ani, manifestarea s-a desfășurat cu prezență fizică și a fost un succes deosebit.
De altfel, acea ediție a marcat și aniversarea a 70 de ani de activitate a INCD INSEMEX Petroșani. Și în acest an, chiar dacă îl ținem on-line, simpozionul se bucură de peste 70 de participanți din țară și străinătate, fapt ce denotă interesul în rândul cercetătorilor și în cel academic, al acestui simpozion”, a spus dr ing Artur George Găman, director general al INCD INSEMEX Petroșani.
Lucrările științifice prezentate în cadrul evenimentului, vor fi publicate cu acces deschis într-un volum al MATEC Web of Conferences, publicaţie indexată în baze de date internaţionale importante pentru comunitatea academică. Cercetătorii au în prim plan noile provocări și nu lipsește deloc interesul dat de aceștia pentru ceea ce înseamnă acum sănătatea și securitatea în muncă, în contextul pandemic.
„Din păcate, pot să spun, în lumina evenimentelor care au avut loc în spitale, preocuparea este și ar trebui să fie cu atât mai mare pentru sănătatea și securitatea în muncă. Dacă, din păcate, acum câțiva ani, vorbeam despre cluburi, acum vorbim despre spitale”, mai spune dr ing Artur George Găman, director general al INCD INSEMEX Petroșani.
Simpozionul organizat bienal, a devenit un etalon al evenimentelor de acest fel din țara noastră, acesta reunind cercetători și experți în domeniu din toate colțurile lumii. Deși condițiile desfășurării evenimentului nu sunt deloc ideale, interesul cercetătorilor din domeniu este unul crescut, simpozionul reușind sa adune un număr de peste 70 de participanți din țări precum Polonia, Rusia, Germania, Italia, cu lucrări științifice elaborate pe teme de actualitate, vizând menținerea oamenilor din câmpul muncii în condiții sigure și sănătoase, cu atât mai mult în perioada
pandemiei și a distanțării sociale.
Diana Mitrache