Serviciile Salvamont din Valea Jiului au acțiuni în orice sezon. În Valea Jiului operează patru servicii Salvamont.

Formația Salvamont Valea Jiului are printre preocupări întreținerea traseelor montane din zona arondată. Datorită omologării traseelor din Masivul Retezat, s-au modificat o serie de trasee, lucru care apare pe noile hărți.
În ultimii ani toate traseele din masivul Retezat au fost refăcute, asta însemnând: lărgirea potecilor; revopsirea: marcajelor, stâlpilor și a indicatoarelor; montarea de noi stâlpi și noi indicatoare; repararea sau refacerea podețelor de peste ape.
”Anii trecuți echipa Salvamont a refăcut majoritatea podețelor din masiv. Pe lângă acestea s-au mai reparat și consolidat tot ceea ce se cheama punte sau podeț în partea de nord a Masivului Retezat. O altă componentă este remarcarea anumitor porțiuni de trasee sau redirijarea lor prin porțiuni mai sigure, degajarea potecilor de căzături precum și lărgirea acestora în zonele de jnepeniș.
Pentru buna desfășurare a activității de patrulare, permanentă si asistență salvamont, membrii Formației Valea Jiului au cuprins ca dotare individuala si de echipa, echipament de protectie si salvare conform baremului din HG77 / 2003. Astfel ca dotari de echipa au 3 terenuri 4×4 Land Rover, Mitsubishi L200 si Ford Ranger, 3 motociclete de tip ATV 4×4, tip UT 2000, echipamente de intervenție si transport de ultima generatie, precum si echipament individual de protectie, deplasare și intervenție în caz de nevoie”, arată masterplanul pentru turism.
Activitățile includ patrulare preventivă, asigurarea permanenței la punctele și refugiile Salvamont, căutarea persoanelor dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare, transportarea accidentatului sau a bolnavului la întâlnire cu echipajele specializate, prevenirea accidentelor montane, amenajări, omologări și întreținere trasee turistice montane, construcția și amenajarea de refugii montane;
Baza Salvamont Valea Jiului se află la Câmpu lui Neag, tot timpul anului. Pe durata verii se asigură prezența la Refugiul Buta – Se asigura permanenta cu 2 salvatori pe toata perioada estivala, tura schimbandu-se saptamanal; Refugiul Poiana Pelegii – Se asigura permanenta cu 2 salvatori pe toata perioada de vară, tura schimbandu-se din 7 în 7 zile; Refugiul Bucura – cel mai înalt punct de permanență al administrației teritoriale a jud. Hunedoara – 2040m. Se asigură permanența pe perioada estivala cu 2 salvatori montani; tura se schimba din 7 in 7 zile. Acces auto pana la Poiana Pelegii iar de acolo pe jos aproximativ 2 ore. Acest refugiu a fost construit în anul 1992 și necesită modernizare. Pe perioada de iarnă se asigura zona numai în perioada competitiilor de alpinism.
Monika BACIU