Serviciile de sistem pentru CEH, la jumãtate fatã de necesar

ANRE a aprobat preturile pentru serviciile de sistem de la CEH. 18,06 lei/hMW este  valoarea stabilitã de ANRE pentru energia electricã achizitionatã de la Complexul Energetic Hunedoara. Suma care va intra în conturile  societãtii energetice este mai micã cu jumãtate fatã de nevoile curente.
“Pretul reglementat de achizitie a serviciului tehnologic de sistem-rezervã tertiarã lentã, furnizat de Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., propus prin proiectul de decizie, pentru perioadã mai – 31 decembrie 2018 este de 18,06 lei/hMW”, aratã ANRE.
Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele, sustine cã nu se asteptau la o astfel de decizie din partea ANRE si cã sãptãmâna viitoare vor avea noi întâlniri pe marginea acestei probleme. Liderul angajatilor societãtii a subliniat cã în scurt timp minerii vor avea acelasi salariu cu un  angajat plãtit cu salariul minim pe economie.
“18,06 lei, ceea ce înseamnã cã decizia ANRE poate îngropa Complexul Energetic Hunedoara. noi vom încerca, sãptãmâna viitoare, sã ne  întâlnim cu domnul Dragnea pentru cã ANRE este în subordinea Parlamentului si pânã la acea întâlnire nu putem spune decât cã nu ne asteptam la o astfel de decizie. Suma care va veni pe serviciile de sistem este una care aproape cã ne îngroapã. Noi, acum, cu 6  milioane servicii de sistem abia functionãm si plãtim drepturile care le avem. Luând în  considerare cã sporul de pericol nu este actualizat, coeficientii de ierarhizare nu au fost aplicati, sunt lucruri la care noi tinem foarte mult pentru cã vom ajunge cât de curând cã salariul minim sã fie egal cu salariul minerului, lucru  anormal. Noi ne-am securizat prin acei coeficienti de  ierarhizare, dar dacã nu putem sã îi aplicãm din cauza lipsei de fonduri. Apoi trecem la functionare. E o decizie la care nu ne asteptam”,  a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.  5.201.280 lei este suma care va intra lunar în conturile CEH ca urmare a achizitionãrii energiei electrice. Serviciile de sistem se cumpãrã prin licitatie, dar, în acest caz, Transelectrica le va achizitiona direct de la centralele CEH în urma unui act normativ aprobat recent  de Guvern care obligã la acest lucru.
”E o chestie bunã cã le avem, însã nu putem vorbi de alte lucruri, vrem sã facem desulfurãri la Mintia, sã facem investitii la Livezeni, dar nu putem vorbi de astfel de lucruri la banii ãstia. Din punctul meu de vedere este o tãrãgãnare. Eu am spus cã acum se va vedea care este pozitia actualei guvernãri fatã de CEH, dacã se vrea continuarea activitãtii sau nu se vrea. În modul ãsta eu înteleg cã nu se vrea continuarea activitãtii. Lucrurile astea trebuie sã le spunã, cã nu mai au nevoie de noi. Noi credem cã aceastã decizie reflectã ceea ce doreste actuala guvernare pentru Complexul Energetic Hunedoara, iar aparentele  nu sunt unele bune”, a mai subliniat sursa citatã.  Mãsura aprobatã prin hotãrâre de Guvern este  valabilã pânã în anul 2020. Pânã atunci Transelectrica va cumpãra energia produsã de Complexul Energetic Hunedoara.
Monika BACIU

4 comentarii la „Serviciile de sistem pentru CEH, la jumãtate fatã de necesar

 • 26 aprilie 2018 la 20:50
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului !

 • 27 aprilie 2018 la 09:40
  Permalink

  suntem obligati sa cumparam energie produsa din carbune

 • 6 mai 2018 la 10:05
  Permalink

  amestecarea energiei produsa pe carbune in sistem dauneaza grav societatii si bugetului statului

 • 6 mai 2018 la 10:07
  Permalink

  nu se fac investitii la mine deoarece minele treb inchise nu numai in Ro ci in intreaga UE

Comentariile sunt închise.