Zeci de oameni saraci din Valea Jiului traiesc din colectarea PET-urilor si niciun proiect european nu s-a dovedit mai eficient decat ei. Primaria din Petrosani, spre exemplu a investit un milion de euro intr-un program de selectare, dar singurii care fac selectia adevarata,sunt saracii.
Dis de dimineata, zeci de oameni, cu carucioare, cu saci imensi in spate, ori cu carute trase de cai, trec din ora in ora pe la ghenele de gunoi. Ei sunt cei care cauta carton, plastic si alte deseuri reciclabile, din care reusesc sa traiasca.
“Vin zilnic cu caruta si caut plastic. Castig cat sa imi intretin familia, dar oamenii inca nu selecteaza in containere, asa cum ar trebui. Noi cautam, le luamsi traim din vanzarea lor”, spune un barbat, care si-a umplut caruta cu PET-uri.
Si in acest domeniu este concurenta si castiga cei care au diferite ponturi. Eu primesc marfa mai multa de la diferite magazine si atunci se considera norocosi. “Am luat carton azi. Sunt vanzari acum la magazine si raman multe cartoane. Eu le adun si le duc la centru. Banii imi ajung azi, maine o iau de la capat”, spune o femeie, care cara un maldar de carton cu un carucior vechi de butelie.
Proiectul administratiei de la Petrosani are o valoare totala de 1.070.775,75 euro si este cofinantat de catre Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei si partial de bugetul local. Cu acesti bani au fost construite 10 platforme de colectare selectiva a deseurilor si un punct de colectare a resturilor de hartie si plastic, in care acestea ar trebui balotate pentru a fi preluate de industria de reciclare. Statia de sortare amplasata in zona fostei mine Dalja nu prea functioneaza si acolo ajung putine deseuri sortate. Practic, nici ghenele nu mai sunt amplasate pe culori si nimeni nu tine cont de ce arunca in ele. Si asta in conditiile in care au fost adevarate campanii de constientizare a populatiei.
Diana Mitrache