Sectia externã a spitalului Petrosani genereazã pierderi de sute de mii de lei. Managerul Spitalului de Urgentã din Petrosani, medicul Alin Vasilescu, sustine cã doar pentru clãdirea din Petrila se alocã sute de mii de lei. Managerul unitãtii medicale a apelat la consilierii locali pentru a identifica o solutie în vederea reducerii cheltuielilor.
În plus, a crescut considerabil si numãrul cabinetelor medicale care functioneazã la Petrila.
”De la înfiintare si pânã la acest moment, numãrul de cabinete pe care am fost solicitati sã le deschidem acolo a crescut. De la cele de Interne si Psihiatrie, care au fost initial, la ora actualã sunt circa 7 cabinete, inclusiv Neurologie, Pediatrie, Ginecologie, Chirurgie, Interne si Psihiatrie. Situatia a ajuns sã presupunã cheltuieli care nu mai sunt acoperite de veniturile pe care le aduce aceastã componentã a Spitalului de Urgentã Petrosani”, a subliniat managerul SUP, medicul Alin Vasilescu. Cheltuielile cu sectia exterioarã de la Petrila sufocã bugetul spitalului din Petrosani. Astfel, una din solutiile identificate este aceea ca autoritãtile locale din Petrila sã suporte o parte din cheltuieli.
“Dacã initial pierderile generate de aceastã componentã se cifrau, pe 2015 de exemplu 10.000 de lei, 2016 – doar 1.100 de lei, din 2017 de când s-a deschis partea nouã a ambulatoriului si au crescut si salariile, pierderile au crescut. În 2017 au fost undeva la 130.000 de lei, iar în 2018 pierderile sunt undeva la 120 – 130.000 de lei pe trimestru. În conditiile acestea, ne apropiem de 500.000 de lei cu minus doar partea de ambulator de la Petrila. Am dori sã aveti si problema aceasta în atentie, dacã existã vreo posibilitate de colaborare cu Petrila, de gãsire a unor solutii pentru cã ar trebui sã ne asumãm împreunã. Dacã vom continua sã functionãm în formatul acesta automat ne asumãm un minus de 400 – 500.000 de lei anual de acum încolo”, a mai spus sursa citatã.
Si cheltuielile cu utilitãtile sunt extrem de ridicate. O parte dintre acestea sunt suportate de autoritãtile locale din Petrila, care nici ele nu mai fac fatã cheltuielilor.
”Spitalul plãteste circa 180-200.000 de lei în medie pe lunã. Ei au undeva la 40.000 de lei. Si dacã s-ar merge la maxim cu capacitatea de la Petrila, decontãrile de la Casa de Asigurãri ajung la maximum 40% din cheltuielile reale ale SUP”, a mai explicat managerul SUP.
De la momentul în care s-a decis ca la Petrila sã fie deschisã o sectie exterioarã a SUP Petrosani, lucrurile s-au schimbat radical.
”Ideea e în felul urmãtor: în 2015, dupã ce s-a închis Spitalul de la Petrila, noi am fost de acord sã continuãm activitatea medicalã pe ambulatoriu. Au fãcut un proiect european (n.r. autoritãtile de la Petrila) pentru ambulatoriu si ar fi trebuit dati banii înapoi dacã nu functiona. Atunci nu a fost o problemã, pentru cã pierderea anualã era suportabilã, dar datoritã cresterii salariilor din sistemul de sãnãtate ajungem în 2019 sã avem o pierdere de 5 miliarde pe an, lei vechi. O sã am o discutie si cu domnul primar de la Petrila, probabil si cu Consiliul Judetean, pentru cã banii acestia sunt banii spitalului din Petrosani. Sigur, nu vrem sã închidem ambulatoriul de la Petrila, dar vrem sã gãsim o solutie astfel încât aceste cheltuieli sã fie cumva suportate de ambele pãrti”, a spus Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
În anul 2011 unitatea medicalã a fost închisã, iar personalul a fost redistribuit la celelalte spitale din Valea Jiului. Câtiva ani mai târziu, clãdirea a fost redatã circuitului sub forma unei sectii externe a Spitalului de Urgentã din Petrosani.
Cosmin BACIU