Seceta a făcut ca debitele apelor de la noi să scadă extrem de mult, iar înghețul pune și el în dificultate furnizarea apei potabile. Apele Române și Apa Serv au captat un izvor și încearcă să reumple barajul de la Valea de Pești, pentru ca populația să nu aibă de suferit.
A fost și secetă și temperaturile au fost, în munte, și de minus 20 de grade Celsius, așa că alimentarea cu apă a populației a fost o problemă. Apele Române au găsit soluția salvatoare, după ce măsurătorile au arătat minime istorice.
„Pe Jiul de Vest, la Iscroni, avem un debit de 2,6 mc/s. La Petroșani, avem 2,4. E un debit de avarie, foarte mic și asta se datorează și lipsei precipitațiilor, dar și a înghețului. Am început alimentarea cu apă, din Jiul de Vest, la Câmpu lui Neag, către baraj, din 5 ianuarie. Am dat drumul la aducțiune, lucru ce a făcut ca nivelul apei să crească în baraj cu 3m. Avem, față de nivelul normal, minus 13 m”, declară Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Captarea unui pârâu și deversarea lui în baraj a ajutat mult, iar acum, cei de la Apa Serv spun că reușesc să nu întrerupă alimentarea cu apă a populației, chiar dacă noaptea reduc debitele. Barajul crește, odată cu alimentarea din pârâul Lazărul, cu 2-3 centimetri, zilnic.
„Partea de vest este asigurată cu alimentare cu apă potabilă, datorită faptului că lacul este în creștere. Iar pe partea de est, dacă vom avea probleme la Polatiște, ori Taia, Jieț, putem asigura o cantitate de apă, tot din vest, astfel încât, în următoarea perioadă de două luni de apă, să nu avem probleme cu alimentare”, spune Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului
Apa Serv reușește să gestioneze alimentarea cu apă, în ciuda secetei și a gerului, iar uneori, pe timpul nopții, reduce presiunea în sistem. Dar populația nu este afectată, consumul fiind mult mai redus, noaptea.
Diana Mitrache