”Disponibilizãrile din minerit se vor face cu salarii compensatorii , cu asigurarea veniturilor pe o anumitã perioadã de timp si, în general, se vor disponibiliza persoanele care mai au putin pânã vor iesi la pensie, probabil o parte dintre ei chiar în acestã perioadã în care vor primi veniturile compensatorii vor iesi la pensie” – Sorin Vasilescu, prefectul judetului Hunedoara.
Sãptãmâna trecutã a fost fãcut public programul disponibilizãrilor de personal din cadrul companiilor energetice cu capital majoritar de stat, care prevede dislocarea a 10.500 de salariati pânã în 2018. În acest an, 2013, vor fi disponibilizate 2.539 de persoane, în judet fiind vizate Societatea Nationalã Închideri si Conservare Mine Valea Jiului, Societatea Huilei Valea Jiului si Complexul Energetic Hunedoara.
În ce conditii si câte persoane vor fi scoase din sistem, dar si în ce conditii, a explicat prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu.
”Astãzi, stim cã este vorba de 500 de persoane la Compania Nationalã Închideri Mine, cea care nu va intra în Complexul Energetic Hunedoara, si probabil câteva sute de persoane de la Societatea Huilei. Trebuie sã facã evaluãrile si sã se pronunte directorii la Complexul Energetic Hunedoara si Compania Nationalã a Huilei, la momentul când Societatea va fi absorbitã de CEH. Cei de la SNÎM stiau cã se vor face disponibilizãri, respectiv jumãtate – aproximativ 250 de persoane – în anul 2012, si aproximativ 250 – în anul 2013. Dar au prelungit aceastã perioadã si vor face disponibilizãrile în acest an. Ele se vor face cu salarii compensatorii , cu asigurarea veniturilor pe o anumitã perioadã de timp si, în general, se vor disponibiliza persoanele care mai au putin pânã vor iesi la pensie, probabil o parte dintre ei chiar în acestã perioadã în care vor primi veniturile compensatorii vor iesi la pensie” – a declarat Sorin Vasilescu, prefectul judetului Hunedoara.
Pânã în 2018, Guvernul vrea sã eficientizeze activitatea societãtilor energetice de stat, care au acumulat doar în 2011 datorii de 3,9 miliarde euro, echivalentul a 2,8% din PIB-ul României din acel an, pentru a respecta angajamentele asumate prin acordul semnat cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeanã.
Ca sã atingã acest obiectiv, aproximativ 10.500 de salariati care lucreazã la ora actualã în companii de stat ar urma sã fie concediati. În forma finalã a Ordonantei de Urgentã privind protejarea persoanelor disponibilizate sunt date drept exemplu doar patru dintre acestea, mai exact SC Complexul Energetic Oltenia SA, RAAN, SC Complexul Energetic Hunedoara SA si SC Electrica SA.
Ileana Firtulescu