Lucrãrile la drumul postalioanelor, Dealul Babii – Merisor, se reiau din aceastã primãvarã, atunci când vremea va permite. Refacerea acestei cãi de legãturã dintre Tara Româneascã si Transilvania înseamnã si dezvoltarea agroturismului în Valea Jiului.
Proiectul de reconstructie a drumului Dealul Babii din Vulcan si Pasul Merisor din comuna Bãnita, apartine Consiliului Judetean Hunedoara si este în discutie de multã vreme, iar pânã acum s-a lucrat la consolidare, iar pe alocuri la lãrgire. În curând, planul de constructie se va relua. „ Toate lucrãrile depind de timp. ?titi bine cã acolo este o anumitã înãltime, drumul este încã umed si nu ne putem apuca de el, iar atunci când vom avea vremea bunã, vom demara lucrãrile si la acest drum al postalioanelor. ”, a declarat Mircea Molot, presedinte Consiliul Judetean Hunedoara.
Odatã cu darea în folosintã a acestui drum, în afarã de scurtarea rutei Valea Jiului- Deva cu 30 de kilometrii, datorizã zonei mirifice, a peisajelor si a asezãrii geografice, aici se va putea dezvolta agroturismul. Primãria Vulcan a executat anul trecut o portiune din drumul de la Dealul Babii, care este în intravilanul localitãtii. Licitatia pentru întregul tronson a fost câstigatã de o firmã din Deva, care a si fost deja în teren pentru a vedea cum stau lucrurile.“ Noi am început activitatea si am fãcut canalizarea pe drumul de Dealul Babii pânã dincolo de colonie si vom relua asfaltarea pe cei 900 de metri care sunt programati acest an ”, a declarat Gheorghe Ile, primarul Municipiului Vulcan.
DJ 666 se afla pe traseul unuia dintre dintre cele mai vechi drumuri de pe teritoriul Romaniei. In antichitate era una dintre principalele cai de legatura dintre sudul tarii si zona intracarpatica. Se presupune ca pe aici au trecut pana si o parte dintre legiunile lui Traian, in drumul lor spre Sarmizegetusa Regia. Istoricii sunt insa absolut siguri ca, in Evul Mediu, drumul constituia o importanta cale de acces din Tara Romaneasca spre Transilvania si invers. El a fost folosit intens pana la finele secolului al XlX-lea, cand a aparut calea ferata dinspre Simeria pana la Petrosani si abandonat dupa construirea soselei de pe Defileul Jiului.
Luiza Andronache