În timp ce majoritatea firmelor de interes local aflate în subordinea conisliilor locale din Valea Jiului se sufocã sub povara datoriilor si ajung sã intre, în cele din urmã, în faliment, la Petrila o societate a dovedit cã se poate redresa prin respectarea planului de reorganizare.
De la grave probleme financiare, la dezvoltarea obiectului de activitate si chiar angajãri de personal. Este vorba despre societatea Edil Urban din Petrila, despre care actualul director Vasile Costache spune cã, în momentul în care a fost numit – în 16 martie 2012 – înregistra datorii de peste 1,2 milioane de lei sia fost necesarã declararea insolventei. Între timp, datoriile au scãzut la 790.000 de lei, iar firma a început chiar sã meargã pe o pantã ascendentã, sustine acesta. Pentru a se ajunge la aceastã situatie a fost nevoie de sprijinul Consiliului Local Petrila si de respectarea unui grafic strict de reesalonare a datoriilor cãtre creditori, mai ales cãtre bugetul de stat. Graficul a fost etapizat pe o perioadã de 3 ani si, pânã acum, transele lunare au fost respectate. Directorul Edil Urban a explicat cã o mare contributie la aceastã situatie a avut-o diversificarea obiectului de activitate, care a permis chiar investitii la societate. „Am avut o bunã colaborare cu Consiliul Local si Primãria – primar si viceprimar – si ne-am dezvoltat obiectul de activitate, cu servicii oferite persoanelor particulare”, explicã Vasile Costache. Asa cã, pe lângã activitatea de bazã, de salubrizare, colectare si trabnsport gunoi menajer, societatea s-a apucat de curãtarea subsolurilor sau chiar anveloparea blocurilor. Si, pentru cã lucrurile au intrat pe un fãgas aproape normal, a fost nevoie chiar de angajarea de personal suplimentar. „Datoritã volumui de lucrãri pe perioada de varã, numãrul personalului a crescut de la 68 de angajati la 93 de oameni, personal muncitor”, a declarat Costache. Iar angajãrile vor continua, pentru cã recent au luat, prin cedare de creante, lucrãri de anvelopare la patru blocuri de locuinte din Petrila, de la firma care a câstigat licitatia dar nu a mai putut efectua lucrãrile. E drept, cã societatea de interes local a fost ajutatã si de CL Petrila, care i-a încredintat, in limitele prevederilor legale, o serie de lucrãri de interes edilitar pentru acre nu a fost nevoie de organizare de licitatii. Numai pentru acest an, lucrãrile deja finalizate ori în curs de executie depãsesc 250.000 de lei. Iar în aceste conditii, investitiile nu au întârziat sã aparã, tot pentru îmbunãtãtirea activitãtii de zi cu zi.
De precizat cã, pentru firmele de interes local din Valea Jiului, piatra de moarã au constituit-o datoriile extrem de mari acumulate la bugetul de stat. Pentru cele mai multe dintre ele redresarea nu a mai venit si s-a declanast procedura de faliment. Iar în aceste conditii, situatia Edil Urban Petrila este una fericitã.
Carmen Cosman