O exploatare minierã nu se poate închide de azi pe mâine. O spun specialistii în minerit, iar experti în domeniu lucreazã acum la un studiu care sã ateste modul în care minele Lupeni si Lonea ar urma sã se închidã.
Asta, pentru cã sunt zone întinse din ambele pãrti ale Vãii Jiului care s-au surpat din cauza galeriilor subterane, iar dacã închiderea nu se va face judicios, atunci orasele se vor prãbusi încet „Vinerea trecutã a venit o corespondentã de la interfata Comisiei Europene. Asteptãm acum o serie de studii ce vor arãta cã cele douã exploatãri miniere nu pot fi închise, din punct de vedere al securitãtii zãcãmântului, asa cum se doreste în momentul de fatã. Când vor apãrea studiile, pe care nu le face CEH, noi vom demara o serie de actiuni, ca sã aducem în atentia Guvernului si acesta, la rândul sãu, în atentia Comisiei Europene faptul cã aceste douã mine nu pot fi închise de pe azi pe mâine”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Studiile sunt avansate si specialistii vor arãta exact ce trebuie fãcut. Asta, pentru cã minele nu pot fi închise din birou, asa cum s-a decis acest lucru.
„În momentul în care eu am preluat mandatul de la Muntele, cele douã mine erau deja incluse pe programul de închidere, de cãtre guvernarea de atunci, cu conducerea de atunci a CEH, iar mina Lupeni trebuia sã îsi opreascã activitatea de productie anul trecut în luna septembrie. În 2020 trebuia sã fie acolo gazon. Termenele au fost mult extinse ulterior si lucrãrile regresive vor mai dura, dar acum existã rezervã deschisã care nu poate fi închisã fãrã a fi exploatatã”, mai aratã liderul sindical.
Expertii care fac acest studiu vor arãta si câtã rezervã de huilã mai este la minele Lupeni si Lonea, cât mai poate fi exploatatã si cum se va închide fiecare perimetru în sigurantã. Apoi, studiul va ajunge si la Comisia Europeanã.
Diana Mitrache