”Mã bucur nespus cã marcati aceastã zi, a scriitorilor, pentru cã am umblat prin tot judetul si se pare cã sunteti singurii care o faceti. Cãrtile, operele scriitorilor nu au culoare politicã, ele sunt doar culturã. Deci scieti, scrieti, cã nu stiti ce pierdeti!” – Ioan Velica, Presedinte al Ligii Scriitorilor Români-filiala judetului Hunedoara.
Valea Jiului este extrem de bogatã în spiritualitate, numãrul scriitorilor membrii ai Uniunii sau Ligii Scriitorilor este remarcabil, iar paleta genurilor literare si stiintifice este extrem de largã.
Diversele manifestãri, cu ocazia celebrãrii unor zile dedicate, s-au consumat de regulã în scoli sau, de exemplu, la Petrosani, în vesnicul ”cavou” – cum este poreclitã Sala de Marmurã a Primãriei, un loc insipid si rece -, tot cu copii cãrora cadrele didactice le spun ce si cum sã facã. Dezbateri si discutii libere, mesaje si aprecieri, critici si semnificatii, inteactivitate etc., adicã sclipiri ale gândului liber sunt îngrãdite de mediocritatea unor organizatori care mai bifeazã o actiune în calendar.
Sâmbãtã, în organizarea Margaretei Burduf, presedinta femeilor socia-democrate de la Petrosani, a fost marcatã Ziua Mondialã a Scriitorilor. Invitati au fost Dumitru Velea, membru al UNITER si al Uniunii Scriitorilor din România si Ioan Velica, presedinte al Ligii Scriitorilor Români, filiala Hunedoara. Cei doi scriitori au incitat la… frumusetea femeii si menirea ei, la iubire de semeni si la menirea fiecãruia pe aceastã lume, dar si la critici precum dilaurea în culturã, în traditii si adâncirea pãgubosului ”merge si asa”, la pierderea identitãtii din cauza mediocritãtii edililor, care nu valorificã adevãratele ”comori” ale acestor locuri, valorificare ce ar putea ridica la rang înalt numele si renumele acestor locuri.
Recunoscut si premiat pentru monografiile sale, Ioan Velica, a încântat sala cu ”Jurnalul de pomanã” si cu pãtaniile unui scriitor-artist. Cu amãrãciune, Velica a vorbit de lipsa unui ocrotitor al Petrosaniului, precizând cã alegerea Sfântului Petru ar fi avut o semnificatie aparte, apoi despre lipsa de promovare a unicitãtii municipiului ca fiind singurul din Europa care are douã biserici cu acelasi hram ”Sfânta Varvara”, de confesiuni diferite, cã Petrosaniul, Valea Jiului, nu mai are un festival, o competitie de care sã se audã la nivel national, asa cum a fost Festivalul de muzicã si poezie ”Cântecul adâncului”. Mai mult, traditiile mineresti sunt, de la an la an mult contrafãcute…
Dumitru Velea, cald si ”plin de iubire”, a recitat din volumul dedicat femeii vietii sale si a vorbit despre femeia în zona noastrã crestinã, cea ”alãturatã” Trinitãtii – Sofia, cea care a reprezentat întelepciunea si echilibrul, elementul ce pune în miscare lumea, apoi de Maria – frumusetea si lumina lumii… A vorbit despre iubire si puterea ei de mântuire, despre iubirea aproapelui indiferent de conditia lui – si cel cãzut la pãmânt si cezar – pentru cã toate au un sens.
”Mã bucur nespus cã marcati aceastã zi a scriitorilor pentru cã am umblat prin tot judetul si se pare cã sunteti singurii care o faceti. Cãrtile, opera scriitorilor nu au culoare politicã, ele sunt doar culturã. Deci scieti, scrieti, cã nu stiti ce pierdeti!” – a spus Ioan Velica, împãrtãsind bucuria scrisului cu cei care mai cred în literaturã.
Ioan Velica si Dumitru Velea sunt nominalizati la premiile anuale acordate de Liga Scriitorilor Români, pentru aparitiile editoriale din anul precedent, respectiv Dumitru Velea, sectiunea Confluenta Artelor, pentru volumul ”Petru Birãu – arta ca început si adãpost” si Ioan Velica pentru monografia ”România s-a cutremurat”.
Ziua Mondialã a Scriitorilor, sãrbãtoritã începând cu 1986, a fost plasatã între Ziua Mãrtisorului si Ziua femeii, pe 3 martie, într-o lunã în care pe 21 (ziua Echinoctiului de primãvarã) se marcheazã si Ziua Mondialã a Poeziei, instituitã de Conferinta Generalã UNESCO din 2000, dar si Ziua Internationalã a Teatrului (începând cu 1962), pe 27 martie.
Ileana Firtulescu