După bursuci amuzanți, râși, urși, cerbi sau căprioare, rangerii din Parcul Național Defileul Jiului ne prezintă în aceste zile de toamnă o specie de scorpion carpatin, descoperit pe cărările din acest loc. Și ne mai spun că ar fi bine să îl evităm, deși, doar cei alergici ar putea avea probleme grave de sănătate, dacă sunt înțepați.
Rangerii din Defileul Jiului descriu specia găsită ca fiind singurul reprezentant din țară, un scorpion tipic săpător. „Lungimea medie a adulților este de 10 mm, dar unele specimene ajung până la 35 – 45 mm ; este nocturn de regulă, ziua se ascunde sub pietre, se hrănește cu diverse insecte și viermi. Prada este prinsă în clesti și înțepată cu acul din vărful cozii. Odată imobilizată, prada, prin injectarea unei doze de venin, acesta lichefiază organele prăzii, care apoi sunt sorbite de prădător”, scriu rangerii. Dar exemplarele pot fi chiar urișe, creșterea scorpionului are loc datorită procesului de năpârlire. Scorpionul năpârlește de 5-7 ori.
„Scorpionul carpatin a rezistat evoluției vieții pe Pământ mai multe sute de milioane de ani, deci ar fi păcat să vorbim de exterminarea lui. Scorpionul este slab veninos și nu prezintă riscuri pentru oameni (în cazul în care victima nu este alergică). Specialiștii în domeniu spun că înțepătura ar fi asemănătoare cu cea a unei viespi. Dar, ca și măsură de precauție, nu îi ridicați de pe sol cu mâinile goale, nu puneți mâna pe ei, pentru că, chiar dacă nu prezintă pericol, nu este o buburuză”, ne mia avertizează rangerii din Parcul Nțaional Defileul Jiului.
Diana Mitrache