Județul Hunedoara se confruntă, la fel ca multe alte regiuni din România, cu provocarea reprezentată de infrastructura școlară încadrată în diferite clase de risc seismic.

Conform datelor Ministerului Educației și Cercetării, deși majoritatea clădirilor sunt sigure, există totuși unități de învățământ care necesită atenție sporită din acest punct de vedere.
Din totalul de 571 de clădiri aparținând unităților de învățământ preuniversitar de stat din județul Hunedoara, un număr îmbucurător de 483 nu se încadrează în nicio clasă de risc seismic, indicând o bună parte a infrastructurii școlare ca fiind sigură. Cu toate acestea, o clădire este încadrată în risc seismic II, 62 în risc seismic III și 25 în risc seismic IV, ceea ce impune măsuri de consolidare și siguranță.
În ceea ce privește învățământul preuniversitar particular din Hunedoara, situația este similară, cu majoritatea clădirilor sigure. Din cele 19 clădiri, 17 nu se încadrează în risc seismic. Două clădiri, însă, sunt încadrate în risc seismic III, subliniind necesitatea monitorizării și intervenției și în acest sector.
La nivel național, situația este următoarea: din 32.561 de clădiri ale unităților de învățământ preuniversitar de stat, 26.993 nu se încadrează în risc seismic. Cu toate acestea, 137 sunt în RS I, 877 în RS II, 3.693 în RS III și 861 în RS IV. Pentru învățământul particular, din 1.534 de clădiri, 1.337 nu sunt încadrate în risc seismic, în timp ce una este în RS I, 29 în RS II, 96 în RS III și 71 în RS IV.
Monika BACIU

foto ilustrativa