Piesa cu care actorii Teatrului Dramatic I.D Sîrbu au ales să deschidă noua stagiune a stârnit reacții dure, atât în rândul actorilor, cât și la Consiliul Județean Hunedoara, instituție ce finanțează teatrul din Petroșani.
Prezentată ca o piesă dedicată vieții de miner, „Flori de mină” a ajuns să fie controversată, pentru limbajul, comportamentul și ofensa adusă minerilor de aici. Fosta directoare a teatrului, Nicoleta Bolcă a apostrofat modul în care a fost pusă în scena piesa, chiar după ce aceștia au și vizitat o mină și au văzut cum sunt oamenii întunericului.
Iar cuvintele triviale, des folosite, sunt incriminate:
„De a lungul spectacolului este folosit cuvântul p…ă, ori să îmi sugi …sau l-am splăat pe tata la c…ie. Ba, mai mult, la un moment dat se satirizează „Răstignirea Domnului Nostru Isus Hristos, la spovedanie. Regizorul ne arată cum, sub patrafir, se face altceva. Minerii sunt niște bețivi, depresivi, etc. Un actor al teatrului ne spune ca s-a adaptat povestea la Valea Jiului. În spectacol se folosește Valea Jiului, Parâng”, scrie Nicoleta Bolcă, actriță, fostă directoare a Teatrului Dramatic de la Petroșani.
În replică, Consiliul Județean, instituția care finanțează teatrul, a trimis un comunicat de presă, în care explică rolul acestei instituții în teatru, subliniind faptul că alegerea repertoriului este lăsat la latitudinea celor care se pricep.
‘ În urma apariției în spațiul public a unor insinuări referitoare la implicarea președintelui Consiliului Județean Hunedoara, domnul Laurențiu Nistor, în alegerea și promovarea unor spectacole de teatru, dorim să facem următoarele precizări pentru corecta informare a opiniei publice:
1. Responsabilitatea managerială: Conform legislației în vigoare, politica repertorială a instituțiilor culturale din subordinea Consiliului Județean Hunedoara, inclusiv a Teatrului Dramatic „Ion D. Sârbu” din Petroșani, este responsabilitatea exclusivă a managerului instituției respective. Managerul are atribuții clare în alegerea pieselor, colaboratorilor (inclusiv regizori) și a textelor din repertoriu, conform normelor legale și regulamentelor interne.
2. Rolul Consiliului Județean și al președintelui CJ: Președintele Consiliului Județean Hunedoara, în calitate de ordonator de credite, nu are nici dreptul legal, nici posibilitatea de a se implica în selecția pieselor de teatru sau în politica artistică a instituțiilor culturale subordonate. Legea reglementează în mod clar aceste aspecte, astfel încât orice formă de implicare din partea președintelui CJ în procesul decizional legat de repertoriul teatrelor ar fi nelegală. Acest fapt este stipulat în Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, în Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, respectiv în Ordonanţa nr. 21/2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic și în alte acte normative conexe.
3. Obligații legale: În conformitate cu legislația în vigoare, managementul artistic este o prerogativă profesională a managerului instituției culturale. Acesta poartă întreaga responsabilitate pentru alegerea spectacolului și colaboratorilor artistici. Consiliul Județean Hunedoara are ca rol principal asigurarea suportului financiar și logistic necesar desfășurării activităților culturale, în limitele bugetului aprobat.
4. Rolul teatrului în societate: Un teatru are menirea de a reflecta realitățile societății, de a provoca discuții și de a contribui la dezvoltarea culturală și intelectuală a comunității. Este un spațiu de expresie artistică unde se pot aborda teme diverse care pun sub semnul întrebării anumite tipare sau aspecte sociale. Acest lucru face parte din misiunea culturală a oricărei instituții teatrale. În același timp însă, considerăm că teatrul are și un rol educativ în societate. Fiind un vector în evoluția mentalităților teatrul are obligația de a promova valorile reale și nu falsele valori.
5. Răspunderea pentru conținutul artistic: În cazul în care o piesă de teatru sau un text artistic este perceput ca aducând ofense unui grup social, unei profesii sau oricărei alte categorii, precum și folosirea unui limbaj trivial, răspunderea pentru selecția și promovarea acestor conținuturi revine în totalitate managementului teatrului. Managerul este direct responsabil pentru alegerea repertoriului și răspunde în fața publicului și a comunității pentru deciziile sale artistice.
În concluzie, reiterăm faptul că președintele Consiliului Județean Hunedoara sau alte persoane din echipa de conducere a instituției nu se amestecă în politica repertorială sau artistică a teatrelor din subordine. Orice afirmație contrară este eronată, nefondată și denigratoare.
Diana Mitrache