Scandal Buhăescu – Vochițoiu de la o baltă

F osta carieră de la Câmpu lui Neag, ajunsă acum o baltă cu pește, este mărul discordiei între autoritățile de la Uricani și Autoritatea Națională de Pescuit și Acvacultură, pe de o parte, iar principalul vizat este fostul senator Haralambie Vochițoiu.

Buhăescu îl acuză pe fostul senator că și-a dat o lege care îi convine, în timp ce Vochițoiu susține că deține 80 la sută dintre luciurile de apă din Hunedoara și doar la Uricani are problema asta.
Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani spune că balta e a lui și că terenul dimprejur îi aparține, motiv pentru care va acționa în instanță ANPA, care a licitat luciul apei și i l-a dat unei asociații ce îi aparține fostului senator Haralambie Vochițoiu.
Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât oamenii care vin acolo să pescuiască plătesc o taxă la asociația lui Vochițoiu, iar Buhăescu spune că i se încalcă proprietatea privată.
„Suntem într-un litigiu și am decis să deschidem un proces cu cei de la București, care au în portofoliu închirierea lacurilor din proprietatea statului român și care au făcut un abuz, în sensul că lacul de la Câmpu lui Neag este în proprietatea privată a orașului Uricani, nu în domeniul public al statului și l-au scos la licitație, odată cu alte lacuri. (….) De pe vremea când era senator, domnul Vochițoiu, care a pus de pe atunci ochii pe acest lac, a influențat, la vremea respectivă, conducerea AMPA, și la prima vedere poate fi bănuit de bună credință, că doar a fost la licitație. Dar lacul nu este al lor și chiar dacă era al lor, oamenii au distrus gardul pus de noi, au intrat prin tulburare de posesie, pe domeniul nostru privat. (…) I-a pus pe oameni în capul nostru cu bună știință, că a participat doar legal la licitație. (…) În cartea funciară, în CF, este proprietatea orașului Uricani, că noi am primit terenul în urma închiderii carierei de la Câmpu lui Neag”, a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
În replică, Haralambie Vochițoiu spune că a participat doar la o licitație și că a cîștigat-o, așa cum a câștigat majoritatea apelor din județ, și că doar Dănuț Buhăescu vede în asta o ilegalitate.
„Asociația Pro Pescar s-a prezentat la o licitație publică, în urmă cu vreo 4 ani, în care ANPA a scos la licitație câteva luciuri de apă. Noi ne-am prezentat la acea licitație publică, a întocmit documentația și a oferit un preț considerat echitabil atunci și Pro Pescar gestionează aproximativ 80% din luciurile de apă din Hunedoara, inclusiv lacul Cinciș, Jiul de Est, de Vest, Subcetate. Lacul despre care face vorbire domnul primar se află pe suprafața autorității publice din orașul Uricani, dar asta nu e nicio problemă, că toate apele respective sunt pe proprietățile publice locale. Dintre toți primarii, doar domnului primar Buhăescu i de pare că i s-a luat, de către ANPA, nu de noi, care am licitat, apa. Domnul primar are, probabil, un simț al proprietății mai ascuțit. Eu alte comentarii nu am ce să mai fac”, a precizat Haralambie Vochițoiu, fost senator de Valea Jiului, care gestionează Aociația Pro Pescar din Petroșani.
Dar Buhăescu spune că are planuri mari în zona lacului, unde vede în perspectivă un loc de agrement și un parc acvatic, pentru că turiști are mereu.
Litigiul pe care primăria l-a intentat pentru proprietatea apei de la fosta carieră Câmpu lui Neag va lămuri lucrurile.
Cariera a funcționat vreo 10 ani pe vremea lui Ceaușescu și, după ce nu a mai fost huilă de exploatat, apele subterane au umplut gaura creată de carieră. A fost ulterior populată cu pești și chiar și la golirea barajului de la Valea de Pești au fost aduși aici peștii din apă, așa că pescarii vin, periodic să pescuiască aici.
Diana Mitrache

Advertisements