Sarmizegetusa Regia trece la programul de vară. Începând cu 1 mai, situl arheologic de la Grădiștea de Munte trece la programul de vară.
Astfel, până în 30 septembrie, Sarmizegetusa Regia va putea fi vizitată în intervalul 09 – 20, de luni până duminică. Capitală a statului dac, Cetatea Sarmizegetusa Regia a fost ridicată la o altitudine de 1.200 metri, în Munții Orăștiei, la Grădiștea de Munte și reprezintă cea mai mare așezare descoperită până acum în tot spațiul dacic. Pășind pe acest pământ impregnat de forța unui popor curajos și poate la fel de înțelept precum grecii, veți face o călătorie atemporală spre centrul politic, economic, militar și religios al Daciei străvechi.
Ascunsă strategic în inima pădurilor, această întinsă așezare fortificată a fost reședința regilor daci începând din a doua jumătate a sec I î. H, atingând apogeul dezvoltării sale în timpul lui Decebal. O parte a dovezilor privind gradul înalt de dezvoltare a civilizației dacice din punct de vedere militar, spiritual și al artelor meșteșugărești, pot fi încă observate pe toată întinderea sitului. Organizarea teritoriului constă într-o împărțire sistematizată a așezării, care acoperă toate punctele vitale unei conviețuiri armonioase în cadrul comunității. Astfel, se poate observa existența teraselor sacre, a fortificațiilor și a cartierelor civile poziționate la est și la vest. Spiritualitatea și religia au ocupat un loc însemnat în viața poporului dac, dovadă în acest sens fiind vestigiile a șapte temple și ale unui altar monumental folosit pentru ritualuri.
Situl Sarmizegetusa Regia atrage anual zeci de mii de turiști, fiind cea mai vizitată cetate din ansamblul fortificațiilor dacice din Munții Orăștiei.
Monika BACIU