Degeaba Ministerul Sãnãtãtii încearcã sã limiteze vânzarea de medicamente pentru diverse boli, ori a antibioticelor în farmacii, unde pot fi eliberate numai cu retetã. Internetul abundã de anunturi de vânzare a medicamentelor, iar piata este într-o continuã crestere pentru cã românul este atât de sãrac încât si medicamentele le cumpãrã second – hand.
Medicamente noi, aduse cine stie în ce conditii de peste granitã ori care nu mai folosesc – din diverse motive – bolnavilor cãrora li s-au prescris ajung sã fie vândute „la colt de stradã”, adicã în spatiul virtual. Pretul este mult mai mic fatã de cel cu care se vând în farmacii, asa cã „farmacistii virtuali” nu se pot plânge de lipsa cererii.
De exemplu, un hunedorean a scos la vânzare VASAPROSTAN20, utilizat pentru tratarea arteriopatiei obliterante cronice a membrelor inferioare în stadiul III si IV, care produce dureri la nivelul membrelor inferioare si dificultãti de mers. În farmacii, medicamentul costã peste 500 de lei, în timp ce pe Intrenet se vinde cu 200 de lei si asta negociabil. Un alt medicamente care se gãseste în spatiul virtual este Pregnyl. O persoanã din Valea Jiului anuntã cã îl are disponibil la pretul de 60 de lei,a sta în timp ce pretul oficial de vânzare este de cel putin 180 de lei. Medicii spun cã nu este o practicã neapãrat incorectã, atâta timp cât se pãstreazã în limitele normalului, iar medicamentul le-a fost prescris celor care îl cumpãrã de un medic specialist. „Sper cã cei care cumpãrã au o retetã pentru acest medicamente sau le-a fost recomandat de un medic specialist. Oamenii cautã cele mai ieftine oferte. De obicei, aceste medicamente le-au rãmas celor care le vând în urma unor tratamente si atunci încearcã sã-si recupereze mãcar o parte a banilor pe care i-au plãtit pentru ele. Cred cã s-a ajuns la aceastã situatie din cauza sãrãciei”, a declarat medicul rezident Mihai Preda.
Înlocuitoare de droguri, la liber pe Internet
Mai grav este atunci când pe Internet se comercializeazã antibiotice, cunoscutã fiind apetenta românului pentru acest tip de medicatie chiar si pentru o banalã rãcealã, sau chiar medicamente care pot substitui drogurile si pentru care nu existã un control.
Un exemplu este al Romparkinului, medicament care se adreseazã bolnavilor de Parkinson, dar care în combinatie cu alcoolul produce halucinatii, sau banalul sirop de tuse Tusin, a cãrei vânzare în farmacii este atent controlatã, tocmai pentru cã a ajuns un drog pentru adolescenti.
Carmen Cosman