Î ntre 16-22 octombrie, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Se pune accent pe prevenire, mai ales pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată.
Suntem asaltați zilnic de anunțuri privind dispariția unor persoane și, chiar dacă nu de fiecare dată vorbim despre răpiri, sunt dese și aceste situații. În “Săptămâna prevenirii traficului de persoane” vor fi desfășurate o serie de acțiuni la nivel național ce presupun atât întâlniri cu publicul în punctele de trecere a frontierei, în unitățile de învățământ, în comunitățile defavorizate, dar și întâlniri de lucru cu specialiști și parteneri, dezbateri pe tema traficului de persoane, flashmob-uri.
Acțiunile sunt menite să contribuie la informarea și sensibilizarea publicului larg, dar în mod special al categoriilor vulnerabile cu privire la fenomenul traficului de persoane.
Activitățile a debutat duminică, 16 octombrie, când în toate parohiile ortodoxe s-a citit un cuvânt de învățătură elaborat în colaborare cu Patriarhia Română, menit să contribuie la prevenirea traficului de persoane în principalele sale forme de manifestare și vor continua în toată perioada de implementare a campaniei.
Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.
Diana Mitrache