Dupã confirmarea celor douã cazuri de pe teritoriul judetului Hunedoara, Prefectul judetului, Vasilicã Potecã, împreunã cu membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã au adoptat HOTÃRÂREA nr. 6/2020 privind aplicarea “Procedurii operationale pentru identificarea si managementul persoanelor simptomatice/ asimptomatice sosite pe cale aerianã/maritimã/terestrã din zona afectatã de infectii cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) sau prezentate la serviciile UPU/CPU/Camera de gardã, precum si aprobarea unor mãsuri urgente, ca urmare a aparitiei a douã cazuri confirmate de coronavirus pe teritoriul judetului Hunedoara”.
Ca urmare a acestei hotãrâri, începând cu data de 8 martie 2020, sunt interzise manifestãrile publice sau private, în spatii deschise sau închise, cu un numãr de participanti mai mare de 1000 de persoane. Aceastã mãsurã este obligatorie, la nivel national, pentru toti agentii publici si privati si nu este supusã negocierii, exceptiilor, neputând fi amânatã.
De asemenea, evenimentele la care este estimatã participarea unui numãr mai mic de persoane pot fi organizate doar dupã obtinerea aprobãrii de la Directiile de Sãnãtate Publice locale.
Acceptul sau refuzul organizãrii va fi transmis în baza unei analize care tine cont de natura evenimentului, grupa de vârstã a participantilor, modalitatea în care participantii ajung la eveniment si durata deplasãrii cãtre eveniment, dacã existã posibilitatea ca la eveniment sã participe persoane pentru care existã posibilitatea sã fi fost în zone de risc sau sã fi intrat în contact cu persoane contaminate. Decizia este valabilã pânã la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul national al României si existã posibilitatea prelungirii, în functie de evolutia situatiei.
De asemenea, în aceeasi perioadã, nu vor mai fi organizate stagii de practicã în spitale pentru studentii la medicinã si farmacie, cu exceptia situatiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.În aceeasi perioada, pânã la 31 martie a.c., apartinãtorii pacientilor nu pot efectua vizite în spitale.Grupul de Comunicare Strategicã constituit la nivel national informeazã cã a fost realizatã si aprobatã si procedura de suspendare a cursurilor în unitãtile de învãtãmânt în cazul aparitiei cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unitãti. Procedura este utilã pentru luarea mãsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid si unitar, prin decizie a comitetului judetean pentru situatii de urgentã.
Nerespectarea mãsurii de izolare la domiciliu atrage dupã caz sanctionarea cu amendã de la 10.000 la 20.000 lei. Pânã astãzi, 9 martie, la nivel national au fost confirmate 15 cazuri de cetãteni infectati cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 15 cetãteni care au contactat virusul, 5 sunt declarati vindecati si au fost externati. Toti pacientii internati au o stare generalã bunã, iar persoanele în vârstã si care au boli cronice sunt monitorizate cu atentie. Pe teritoriul României, în carantinã institutionalizatã sunt 27 de persoane pentru care se efectueazã verificãri pentru a depista dacã au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.789 de persoane sunt în izolare la domiciliu si sub monitorizare medicalã.
Restrictii de trafic dinspre si înspre statele afectate de infectia cu noul coronavirus
Începând de ieri, 9 martie 2020, ora 12:00, au intrat în vigoare deciziile Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgentã privind impunerea unor restrictii de trafic dinspre si înspre statele afectate de infectia cu noul coronavirus.
Astfel, sunt sistate cursele aeriene cãtre si dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligatia de a comunica cetãtenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran si Coreea de Sud cãtre România, cu escalã, faptul cã vor intra în carantinã sau autoizolare pe teritoriul tãrii noastre.
Operatorii aerieni au obligatia de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altã cetãtenie decât cea românã care vin cãtre România, cu escalã, din Italia, China, Iran si Coreea de Sud. Cetãtenii români care sosesc în tarã prin punctele de frontierã terestre venind dinspre sau dupã ce au cãlãtorit înainte în Italia, China, Iran si Coreea de Sud intrã în carantinã institutionalizatã pe raza judetului de granitã sau în izolare la domiciliu, în functie de zona din care vin. Accesul cetãtenilor strãini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu conditia obligatorie de a intra în carantinã sau autoizolare, dupã caz. Transporturile de marfã de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restrictiile de trafic impuse prin hotãrârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României. Restrictiile mentionate se aplicã si pentru transportul maritim si fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile pânã la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.
De asemenea, având în vedere situatia creatã la nivel national de aparitia virusului COVID 19, si pentru limitarea propagãrii virusului la nivelul judetului, Casa de Asigurãri de Sãnãtate Hunedoara adreseazã asiguratilor rugãmintea de a limita, pe cât posibil, deplasarea la ghiseele institutiei. Astfel, pentru dobândirea calitãtii de asigurat, respectiv coasigurat, documentele necesare pot fi transmise prin:
– Postã – CAS Hunedoara, loc. Deva, str. 1 Decembrie, nr. 16, jud. Hunedoara.
– E-mail – relpubl@cjashd.ro; carduri@cjashd.ro; creantehd@cjashd.ro.
– Fax – 0254. 218.911.
Pentru eliberarea cardului european de sãnãtate si pentru dispozitive medicale, documentele pot fi transmise prin postã. Totodatã, pentru orice informatii, sugestii, recomandãri, vã stãm la dispozitie la numãrul de telefon 0254.219.280. Recomandãm asiguratilor ca, la intrarea în institutie sã îsi dezinfecteze mâinile folosind dezinfectantul pus la dispozitie, iar persoanelor care prezintã simptome de infectie respiratorie (tuse, strãnut, rinoree) sã poarte mascã de protectie.