Serviciul judetean de salvare montanã, Salvamont Hunedoara, în urma unei evaluãri efectuate de reprezentantii Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din România — ANSMR, a Consiliului Serviciilor Publice Salvamont din România — CSPSR, si a Departamentului pentru Situatii de Urgentã — DSU, a primit acreditarea pentru urmãtorii cinci ani.
”Noi ca servicii judetene sau locale, dupã caz, întocmim o documentatie pe care o înaintãm ANSMR. Documentatia este studiatã, contine un maldãr întreg de hârtii si toate sunt puse la dispozitia comisiei. Apoi se vine în teren si în prima fazã, ei merg la formatiile care au probleme. Acreditarea îti dã dreptul sã practici meseria de salvator montan si, totodatã, pune în atentia finantatorului, în atentia Consiliului Judetean Hunedoara în cazul nostru, punctele cu minus la care trebuie sã se lucreze. Cã este vorba de proceduri ori atestare, de echipament sau de alaramare, toate se adunã si se formeazã un punctaj, iar comisia trimite consiliilor judetene sau primãriilor o concluzie a datelor studiate de care apartin serviciile de salvare montanã. (…) Noi, Salvamont Hunedoara, nu vreau sã mã laud dar stãm foarte bine. Desi mi-as dori sã pot spune cã ne mai trebuie una sau alta, nu pot minti, deci suntem în grafic. La punctul la care as umbla eu ar fi deblocarea posturilor pentru salvatorii montani, ca sã putem angaja oameni. Functionãm cu 80 la sutã voluntari, dar si aici suntem cu un pas înainte în Europa. Majoritatea serviciilor de salvare montanã cu state vechi cum ar fi din Austria, Italia, Franta, merg pe voluntariat”, a declarat Ovidiu Bodean, sef Salvamont Hunedoara.
Evaluarea Salvamont Hunedoara dar si a altor servicii similare a urmãrit si modul de organizare a structurilor, partea de resurse umane, materiale si financiare necesare desfãsurãrii în conditii bune a activitãtii de salvare montanã, precum si a asigurãrii conditiilor necesare interconectãrii din punct de vedere functional ale echipelor salvamont cu echipajele de sprijin ale ISU, SMURD, Ambulantã si Inspectoratului General al Aviatiei din România. Doar zece servicii printre care si Hunedoara au obtinut acreditarea dupã prima etapã de evaluare din cele 34 de structuri judetene si locale salvamont din România.
Maximilian Gânju