Salvatorii au comemorat 11 ani de la explozia din Petrila

Acum 11 ani, o explozie fulgerãtoare, urmatã de o replicã puternicã, a spulberat minerii si, ulterior, salvatorii care intraserã dupã ei. Putin mai  târziu, mina era închisã definitiv.
Pe 15 noiembrie se împlinesc 11 ani de la explozia din adâncurile minei Petrila, abatajul 431, în urma cãreia si-au pierdut viata 13 mineri si salvatori.  Patru dintre ortaci si-au pierdut viata încercând sã-si salveze colegii.
Este vorba despre Nicolae Puian (36 de ani), Daniel Frãtilã (38 de ani), Elekes Attila (35 de ani) si Trandafir Visan (40 de ani). Celelalte victime ale tragicului accident sunt: Brad Iosif, inginer-sef  productie (44 ani), ing Holingher Doru, sef Sector I (39 ani), Stoian Vasile, miner, Sector I (38 ani),  Mãtan Adrian, ajutor miner front, Sector I (27 ani), Mates Dan, sondor, Sector VI (35 ani), Mos Silviu, miner-sef schimb, sector I (36 ani), Sipos Cristian, miner, Sector I (34 ani), Alecsa Marcel Alin, sondor, Sector VI (36 ani), Frãtilã Daniel, miner-sef de schimb, Sector VI (38 ani).
Toti au fost comemorati la mina Petrila, joi, dupã prânz, la Muzeul Salvatorilor, de salvatorii care au venit din toatã tara la concursul de salvare minierã.
„Muzeul Salvatorului a fost inaugurat anultrecut si noi, în tot acest timp, am ajutat la îmbogãtirea zestrei acestuia. Joi dupã-amiazã, împreunã cu colegii  salvatori, am mers acolo, ca sã le aprindem câte o lumânare si sã ne rugãm pentru odihna sufletelor celor care au pierit acum 11 ani de la mina Petrila si, în spatiul cultural de acolo am luat parte la un happening”, a spus Artur Gãman, director general INCD INSEMEX Petrosani.
Douã explozii au spulberat acum 11 ani minerii. În prima fazã, explozia a prins echipa care lucra la front, într-o zi nelucrãtoare, iar a doua deflagratie i-a surprins pe salvatori.
Mina Petrila nu a mai putut deschide acel abataj niciodatã, iar ulterior, întreaga exploatare de huilã s-a oprit. O scurtã ceremonia a avut loc la muzeul deschis acum un an, fix în locul în care acum 11 ani, se adunau pentru o scurtã sedintã, cei care intrat în subteran sã recupereze trupurile celor ucisi.
Diana Mitrache

4 comentarii la „Salvatorii au comemorat 11 ani de la explozia din Petrila

 • 14 noiembrie 2019 la 19:21
  Permalink

  STITI CE E HILAR SARBATORESTE ACUM UN SALVATOR UNUL CENUSE CARE ATUNCI IN 2008 S A ASCUNS A REFUZAT PUR SI SIMPLU SA SI AJUTE ORTACII ASTA IN SITUATIA IN CARE LA ALARME SI INSTRUCTII ERA NELIPSIT INCASAND LA GREU

 • 15 noiembrie 2019 la 06:27
  Permalink

  si vinovatii ce fac?

 • 16 noiembrie 2019 la 15:32
  Permalink

  au facut puscarie trei dintre ei jujan minte in continuare chiar daca are multi morti pe constinta …in afara de 2008 costelul i a bagat in gropapa si pe novac si pe pavel si pe codreanu…..

 • 18 noiembrie 2019 la 14:52
  Permalink

  MULTI DA’ PROSTI !! GLONT’ PT ASTIA !! DAR … E ROMANIKA !! MERITATI !! BINE CA NU MAI TRAIESC IN ROMANIKA !!

Comentariile sunt închise.