Î nainte, urșii se speriau și evitau zonele unde puteau să întâlnească oamenii. Este declarația unui salvamontist cu vechime de zeci de ani la Straja, după ce, în ultimele săptămâni, populația a fost alertată de mai multe ori din cauză că era sesizată prezența urșilor în oraș.
Urșii au ajuns până în campusul Universității din Petroșani, la baza de îmbarcare a telegondolei din Pasul Vâlcan, în zonele aflate foarte aproape de locuințele oamenilor, iar Ro-Alert a trimis mai multe mesaje, din acest motiv. Salvamontiștii ne spun acum cum ar trebui să reacționăm, pentru că aceste animale pot fi extrem de periculoase.
„Este de preferat ca, odată ce îi vedem, să nu ne apropiem de ei, sau să facem fotografii. Să încercăm să strigăm, dacă avem posibilitatea, să facem zgomot tare”, a spus George Resiga, șeful Salvamont Straja.
Tot oamenii din munte ne spun că aceste animale de talei mare și-au schimbat mult comportamentul, tocmai fiindcă s-au trezuit fără pădurea pe care am exploatat-o irațional.
„În ultimii 25-30 de ani, urșii pe care îi întâlneam în Retezat sau Vâlcan, erau sălbăticiți în adevăratul sens al cuvântului, ne evitau. Dar acum, săptămânile trecute, în Vâlcan, am văzut că urșii vin către stupi și către localitățile de jos. Și aici cred că e vina noastră, că le-am invadat habitatul și continuăm să facem asta, dar tăiem și necontrolat pădurile, ceea ce, inveitabil, duce și va duce la coborârea animalelor către civilizație”, a explicat George Resiga.
La Straja, pericolul pare mai mic, iar salvamontiștii știu de existența unor grupuri de urși. „În zona Munților Vâlcan, unde suntem noi 9 luni din 12, din cunoștințele pe care le am sunt două familii de urși. Una este sub vârful Scocului, Straja, o alta către Negrele, iar pe zona gorjană, în decursul anilor, am tot văzut un tranzit mai intens. Nu aș putea să spun că sunt mai mulți, dar, aici, la Straja, încă nu au ajuns, dar nu e târziu”, susțin salvamontiștii.
Jandarmii sunt mereu în alertă în această perioadă, fiindcă mulți oameni pleacă în drumeție, în timp ce animalele sălbatice caută hrană spre marginea localităților. Așa că orice om care urcă la munte este sfătuit să fie precaut.
Diana Mitrache