Echipa din Valea Jiului, formatã din 4 salvatori montani a venit acasã din Italia, dupã ce a cucerit locul III pe natiuni si locul VIII si IX la clasamentul general, din 56 de echipe, în cadrul unui concurs Salvamont international.
Avem în aceastã zonã, si putem spune fãrã sã exagerãm, una dintre cele mai bune echipe de salvare montanã, iar din ea nu putea sã lipseascã temerarul Toma Coconea. El ne-a povestit, atunci când l-am întâlnit la sediul Consiliului Judetean Hunedoara de la Petrosani, cum a fost concursul. „Echipa a fost formatã din 4 membri, chiar din judetul Hunedoara si noi suntem 3 din zona Vãii Jiului: Lupeni, Uricani si Petrosani. A mai fost si o echipã formatã din salvamontisti de la Gorj, Brasov si Zãrnesti, iar noi am fãcut o surprizã frumoasã. Practic, am reprezentat Salvamontul România cu cinste. A fost o probã destul de grea, o alergare cu o diferentã foarte mare de nivel, apoi o probã de rapel, una de via ferata si una de cãrat accidentatul, iar toate au fost extrem de solicitante si ne-a implicat pe toti 4”, a spus Toma Coconea, salvamontist din Parâng. Sã fii în primele 10 echipe este deja o performantã pentru care salvamontistii nostri au muncit mult. „A fost destul de solicitant, dar, având în vedere cã ne antrenãm în permanentã sã fim eficienti în meseria pe care o practicãm, nu a fost o probã delicatã. Suntem obisnuiti cu muntele, cu salvarea montanã si a fost o examinare profesionalã, la care am fãcut fatã cu brio”, a spus si Laduslau Suciu, salvamontist.
Anul acesta Salvamont Romania s-a întors la Dolomiti Rescue Race cu 2 echipe, clasându-se, la finalul competitiei, pe locul 3 ca si natiune, toate actiunile constând într-un program de 3 zile în care s-au fãcut: salvare din perete, atât terestrã, cât si pe cale aero, asiguratã de un elicopter, apoi atingerea celui mai înalt vârf din Dolomiti – 3.343m, iar întreg concursul a fost o alergare continuã. Anul viitor, însã, vor fi si mai bine pregãtiti. „Ne antrenãm zilnic si alergãm si unii se catãrã foarte des, iar noi vrem sã mergem si anul viitor. Faptul cã deja avem experienta anului acesta, ne face sã credem cã anul viitor venim pe podium. Nu stiam cum e traseul. L-am subestimat, desi era doar o urcare mai abruptã. Acum stim exact cã se poate câstiga foarte mult timp pe acea urcare, dar restul probelor nu ne-au pus probleme. Spun asta pentru cã actiunile sunt mult mai grele, si mã refer la cele reale, când avem accidentat, ninge, ploua, e întuneric”, a adãugat si Valentin Anicãi, un alt membru al echipei, salvamontist tot în Valea Jiului. Sunt antrenati, bine echipati si au demonstrat cã sunt printre cei mai buni din tarã. Din echipa hunedoreanã a fãcut parte si Ovidiu Bodean, seful Salvamont Hunedoara.
În Franta la cel mai mare congres de salvare
Salvamontistii din Hunedoara, dar si din alte judete ale tãrii, participã în Franta la cel mai mare congres de salvare montanã din lume. Evenimentul se desfãsoarã în perioada 14-21 octombrie la Chamonix – Franta. România este membrã gradul A, având o vechime de peste 24 de ani în cadrul Comitetului International de Salvare Montanã CASA IKAR si o activitate sustinutã în cadrul comisiilor de lucru ale acestui organism.
“În acest an, din România participã la Congresul International de Salvare Montanã 22 salvatori montani, reprezentanti ai serviciilor Salvamont din Gorj, Hunedoara, Mures, Prahova, Neamt, Curtea de Arges, Sinaia, Arges, Maramures, Covasna, Zarnesti, Poiana Brasov, Satu Mare si un reprezentant din partea Inspectoratului General al Aviatiei. Este o actiune deosebit de importantã, cei aproximativ 80 de membri prezenti din cei 103 ai acestui for mondial, asociatii nationale de salvare montanã, organizatii profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvãrii montane din peste 50 de tãri de pe toate continentele, îsi trimit aici reprezentantii pentru a lua contact cu ultimele studii si cercetãri în domeniul salvãrii montane, analizeazã, în sala de curs sau practic în teren, echipamentele si tehnicile de salvare propuse a fi implementate, având posibilitatea sã le aprobe sau respingã prin votul din plen. Dupã aprobare, echipamentele si tehnicile de salvare primesc certificarea oficialã a forului, fiind transmise cãtre fiecare tarã ca recomandare pentru a fi introduse în programa de pregãtire, în dotare si, în final, în actiunile de salvare”, aratã Salvamont România. Congresul reprezintã o oportunitate deosebitã pentru salvatorii montani din întreaga lume de a realiza un schimb de informatii si de experientã foarte util prin care se încearcã sã se realizeze un sistem cât mai performant de salvare montanã care sã ofere o sigurantã maximã pentru accidentat si salvator. Lucrãrile congresului se desfãsoarã pe patru comisii principale: tehnica terestrã, avalanse, aero si medicalã, delegatia României având membri în toate aceste comisii.
Diana Mitrache
Monika Baciu