S alvamontiștii din Straja au fost solicitați în nu mai puțin de 445 de cazuri, anul trecut. Este una dintre zonele ce a avut aflunețe mai mari de turiști și, ca atare, acolo s-au
înregistrat și cele mai multe intervenții. Din fericire, salvamontiștii din Straja pot spune
că au încheiat toate acțiunile cu bine, pentru că, la capitolul persoane negăsite nu este niciun om.
Potrivit salvatorilor montani, cele mai multe intervenții le-au avut iarna și, printre cei salvați de pe munte s-au aflat și 13 cetățeni străini.
Și, tot la Straja, cele mai multe accidente s-au petrecut pe pârtiile de schi amenajate. Statistica făcută publică arată că 450 de acțiuni au fost pe astfel de pârtii, iar numai 36 pe zonele neamenajate. Un număr de 43 s-au desfășurat și pe zona alpină și nu a fost nicio avalanșă care să le pună probleme. 13 oameni rătăciți au fost găsiți de salvamontiști, după ce ei, sau rudele lor au sunat la 112, iar cele mai multe acțiuni au avut loc pe zona masivului Vâlcan, respectiv 533. Alte 14, în Retezat.
Cei mai mulți oameni care s-au
accidnetat și-au rupt mâinile sau picioarele, dar au existat și doi care și-au fracturat coloana vertebrală, 3 comoții cerebrale.
Și tot din statistici aflăm că salvamontiștii, după ce i-au găsit pe rătăciți au constatat că, în 446 de situații, aveau și echipament adecvat. Alți 101 erau la munte ca pe plajă, ori mai rău.
Straja este una dintre stațiunile de munte care este și în topul preferințelor naționale, așa că apelurile către salvamont sunt zilnice, numărul acestora fiind în topul național.
Diana Mitrache