Arborii cãzuti în zona de protectie integralã a Parcului National Retezat rãmân neridicati. Reprezentantii Romsilva explicã de ce se procedeazã astfel.
Unul dintre factorii importanti care contribuie la degradarea drumului forestier Lãpusnicul Mare, sunt avalansele. Declansate de o supraîncãrcare a straturilor de zãpadã în zona superioarã a versantului, acestea transportã odatã cu cantitãtile imense de zãpadã si gheatã, bolovani, resturi vegetale, trunchiuri de arbori, având un efect devastator si distrugând tot ce le stã în cale.
“Practic, niciun arbore aflat în zona culoarului de avalansã nu scapã nedoborât. Materialul transportat este depus la baza versantului, exact pe unde trece drumul, iar degajarea acestuia presupune un efort major si costisitor. Tot aici a fost amplasatã cu ani în urmã o statie meteorologicã automatã care a fost spulberatã de furia zãpezii. Deoarece zona pe care v-o prezentãm este situatã în ZPI (Zona de Protectie Integralã) a Romsilva – Parcul National Retezat – Rezervatie a Biosferei, arborii doborâti de avalansã nu sunt scosi, ci lãsati pe loc”, aratã Romsilva.
În partea inferioarã a culoarului de avalansã se disting foarte bine arborii doborâti, transportati de pe versant.
Cosmin BACIU