Ministrul Virgil Popescu vrea ca, până la finele lunii acesteia să vândă, celor de la Consiliul Județean Hunedoara, activele rămase încă nedemolate de la mina Petrila.

Președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, s-a dus la București la negocieri și a stabilit suma maximă pe care o poate oferi forul județean. Clădirile minei Petrila, care nu au fost demolate și sunt salvate pentru comunitate, vor ajunge la Consiliul Județean Hunedoara. Reprezentanții instituției au format o comisie de negociere și spun că vor prelua clădirile în cel mai scurt timp. După întâlnirea cu ministrul energiei Virgil Popescu, s-a stabilit și prețul maxim. „Comisia de negociere, creată prin dispoziția președintelui CJH, care a fost la fața locului, a considerat că 1,5 milioane de lei este suma de la care noi începem negocierile la SNIM, respectiv ministerul de resort”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Mai mult, clădirile de acolo vor ajunge în patrimoniul județului în câteva săptămâni. „Până la finele lunii noiembrie, Ministerul Energiei va veni cu hotărârea AGA, în care să vândă activele minei Petrila ”, mai spune Costel Avram.
Mina Petrila a fost închisă la finele anului 2015 și, de atunci, mai mulți arhitecți au avut planuri de redresare a peisajului post industrial. La aceste idei s-a alăturat și Consiliul Județean Hunedoara și acum urmează să cumpere clădirile.
Experții au stabilit, inițial, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei și cei din Consiliul Județean spun că, după negocierea prețului, obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache