[ S-a rezolvat: Nu se poate! ] Fără neonatolog la SUP

N icio gravidă nu poate să nască la Spitalul de Urgență din Petroșani. Asta, deși prefectul de Hunedoara, directorul DSP și cel al Casei de Sănătate au făcut tot posibilul să convingă un medic. Nu au reușit, iar doctorul rămâne la un spital care are o naștere în jumătate de an.

Medicul de la Vulcan, pe care echipa managerială a încercat să-l convingă să revină la Petroșani a refuzat. Din motive personale, au spus cei implicați, dar asta nu înseamnă decât că cel mai mare spital din Valea Jiului trebuie să redirecționeze gravidele spre alte spitale.
Directorul Casei de Sănătate explică situația actuală. „Am observat că eficiența secției de neonatologie a spitalului de la Vulcan era una foarte scăzută, în condițiile în care, în ultima jumătate de an s-a înregistrat o singură naștere. Năzuința noastră a fost ca doamna doctor neonatolog să se transfere la Spitalul de Urgență din Petroșani, unde era nevoie de serviciile dumneaei, dar am înțeles că, deocamdată, nu s-a operat această modificare”, a spus Adrian David, director al Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Deva.
Secția de la Vulcan s-ar fi putut transforma într-una de chirurgie și astfel urmau să fie ajutate și spitalele de la Lupeni sau Petroșani, dar nu s-a putut. Medicul a refuzat, deși, din spusele celor care au încercat să o convingă, tot de la Petroșani ar fi plecat. Dar nu au fost precizate motivele primei plecări. „Nu sunt în măsură să discut despre asta. Puteți să o întrebați pe doamna doctor în ce condiții a plecat de la Petroșani. Înțeleg că sunt chestiuni ce țin de viața privată, de familie”, a mai precizat Adrian David, director al Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Deva.
Situația trenează de luni de zile, după ce medicul neonatolog de la Petroșani s-a pensionat, iar celălalt a plecat la Vulcan, deși acolo rar ajung femei să nască. Și asta, în condițiile în care la Petroșani se adresau, cu precădere, toate femeile din zona Văii Jiului. Aici, aveau loc, în medie, 40 de nașteri pe lună.
Medicul neonatolog d ela Vulcan ar fi trebuit să vină la Petroșani de la 1 noiembrie, lucru care nu s-a întâmplat.
Diana Mitrache