Centenarul rugby-ului lupenean a fost celebrat weekendul trecut în cadrul unei festivitãti care a avut loc pe stadionul ”Minerul” din Lupeni, unde si-au dat întâlnire fosti jucãtori, antrenori, conducãtori, suporteri care au iubit acest sport de traditie din Lupeni.
În urmã cu 100 de ani, în municipiul Lupeni avea sã ia nastere prima echipã de rugby profesionist dintr-un oras de provincie din România. De-a lungul timpului, echipa de rugby Minerul Lupeni a avut o prezentã apreciatã în lumea sportului românesc.
“Astãzi (sâmbãtã-n.r.) este un eveniment important. Avem 100 de ani de rugby aici la noi la Lupeni. Avem în acest moment alãturi de noi un numãr mare de jucãtori, oameni care s-au implicat în toatã aceastã perioadã de timp, oameni de care ne-am bucurat în anii 70, 80, 90 pentru cã la momentul respectiv rugby-ul la noi a avut un real succes. Un lucru foarte important este acela cã marea majoritate a jucãtorilor de la acel moment erau din municipiul Lupeni si din Valea Jiului si aveau foarte multi sustinãtori. Mã bucur cã împreunã cu consiliu local am reusit sã organizãm acest eveniment care reprezintã un punct istoric pentru oi cei din comunitate. Asa cum am promis fiecare eveniment de la noi din comunitate va fi organizat cu mare respect. Mã bucur cã astãzi avem foarte multi jucãtori si ne reamintim ce a fost odatã echipa din municipiul nostru. O echipã nu este usor de sustinut dar se pot face, ca si la fotbal, sã avem cluburi private care sã reuseascã cu ajutorul pãrintilor, profesorilor si autoritãtilor locale, sã încerce sã facã un astfel de club pentru a putea sã scoatem din casã cât mai multi tineri. Acest sport este foarte frumos si ne dorim ca si copiii sã nu mai stea doar în casã pe calculator. Noi ca si administratie îi putem ajuta cu o sumã de bani dar nu foarte mare ca sã putem sustine un astfel de club în municipiul Lupeni” a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Cu nostalgie s-au reîntâlnit fostii jucãtori ai echipei de rugby de la Lupeni. Acestia au demonstrat cã nu au uitat cum se joacã un meci cu balonul oval, iar la final au depãnat amintiri. “Bãietii au rãspuns la chemare si ne dorim sã iasã un eveniment frumos. Mi-a plãcut sportul, de aceea am si jucat 25 de ani la Lupeni si nu la alte echipe din tarã. Am trei an de lotul national si am fost mult timp cãpitan de echipã. Una dintre cele mai frumoase amintiri a fost aceea când am iesit vicecampioni în 93-94. Timp de doi ani de zile am fost echipa de top a provinciei”, a spus Constantin Patrichi, cãpitan de echipã.
“Este un sentiment de bucurie sã ne vedem cu fostii colegi dupã 25 de ani. Este pãcat cã unii dintre colegi au avut anumite probleme si nu au putut veni la acest eveniment. Încercãm sã iasã totul bine si fiecare sã rãmânã cu o amintire plãcutã. Prima zi când am pus piciorul pe teren a fost în anul 1976 când niste prieteni m-au adus si m-am îndrãgostit de acest sport. Timp de 18 ani am jucat, dupã aceea am fost antrenor, arbitru dar la un moment dat, ca orice lucru frumos, a luat sfârsit. Din pãcate la noi sportul nu mai este si rãmâi doar cu o amintire. Cele mai frumoase amintiri au fot atunci când am promovat în Divizia A iar dupã aceea titlul de vicecampioni. Unul dintre lucrurile care m-au fãcut sã mã îndrãgostesc de acest sport a fost colectivul si oamenii de caracter. Am jucat pânã în anul 1994”, a spus Vasile Kelemen – jucãtor.
La evenimentul organizat de Primãria municipiului Lupeni au venit si fosti jucãtori care în decursul anilor si-au fãcut un rost peste hotare.
“Este un eveniment foarte frumos care a fost organizat de primãria municipiului Lupeni. Vãd foarte multã bucurie în jurul meu, oameni care chiar dacã sunt putin mai în vârstã încã sunt în formã si pot sã râdã si sã se distreze. Cel mai important lucru este acela cã domul primar si cei care au jucat si antrenat aceastã echipã minunatã au reusit sã se adune astãzi aici. Este foarte interesant este faptul cã au venit si oameni din strãinãtate. Este o zi în care sã avem bucurie în suflet, sã ne simtim bine, sã ne distrãm. Veneam toatã ziua pe stadion si la rugby si la fotbal si pentru noi era o bucurie mare pentru cã erau alte vremuri pentru cã ne aducea tatãl nostru la meciuri. Nici acum dar nici atunci nu prea aveai ce face în zilele libere iar sportul pentru noi si comunitatea din Lupeni a fost un mod de relaxare. Tinerii din ziua de azi ar trebui sã iasã afarã la miscare si sã lase tabletele si calculatoarele pentru cã toate lucrurile trebuie sã se îmbine. Înteleg cã în ziua de azi tehnologia a evoluat dar putem sta si pe teren si în fata blocului. Si eu si fratele meu eram de dimineata si pânã seara afarã la joacã”, a tinut sã precizeze Cristian Resmeritã, senator PSD. Tot cu acest prilej, a fost lansatã si monografia sportivã „Minerul Lupeni – 100 de ani de rugby”, realizatã de Genu Tutu, cu sprijinul Primãriei municipiului Lupeni. În aceasta se regãsesc principalele rezultate ale echipei de rugby „Minerul” Lupeni din cei 100 de ani de activitate.
Cosmin BACIU