România riscã amenzi usturãtoare dacã subteranul unitãtilor miniere nu este decontaminat dupã închiderea efectivã a exploatãrii cãrbunelui. Existã un precedent în Marea Britanie, când statul a primit amenzi de ordinul milioanelor de lire sterline.
“Decizia Comisiei Europene este de închidere cu epuizarea rezervei deschise si pregãtite, pentru cã este altã zonã din punct de vedere al pericolelor, e pericol de autoaprindere. Nu poti sã abandonezi o minã de cãrbune cu predispozitiile de autoaprindere, de potentiale explozii si sã o abandonezi pur si simplu”, a spus Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara, dar si directorul general al Conversmin, societate care se ocupã de închiderea si ecologizarea unitãtilor miniere.
Dupã închiderea efectivã a subteranului, se trece la recuperarea utilajelor miniere, astfel încât acestea sã nu polueze pânza freaticã.
“Din punct de vedere al activitãtii miniere, pânã în anul 2024 sau 2027 s-a vorbit de închiderea subteranã, fãrã sã dai tonã de cãrbune, e scoatere de utilaje, scoatere de materiale, pentru cã unul din componentele tehnice cu conotatie de mediu, în solicitarea noastrã a fost aceastã problemã tehnicã de evacuare a utilajelor care contamineazã subteranele, e vorba de statii târfo, cabluri electrice, motoare cu ardere internã. Suntem la final, din 15 câte au fost mai rãmân douã (unitãti miniere). Dacã nu vom scoate din subterane toate aceste utilaje care pot sã contamineze, prin refacerea nivelului hidrostatic pânza freaticã, vom plãti costuri imense pentru tratarea acestor ape de minã sau pentru evacuarea lor si tinerea acestora sub nivelul pânzei freatice si atunci am avut aceastã pledoarie la Oficiul Concurentei sã înteleagã de ce este nevoie ca odatã subteranul pãrãsit trebuie sã rãmânã curat. Aceastã activitate are douã componente: partea de subteran si partea de suprafatã. Urmeazã sã faci subteranul curat si sã ecologizezi suprafata”, a mai spus sursa citatã.
Monika BACIU