România importã energie electricã în lunile când consumul este la capacitate maximã. În tot acest timp, capacitãtile de productie de la Complexul Energetic Hunedoara sunt la pãmânt. Ministerul Energiei vorbeste despre restructurarea sistemului energetic si realizarea, de urgentã, a unui grup mixt la Mintia.
Anual, la nivelul DGPE, se elaboreazã Programul de iarnã în domeniul energetic. La întocmirea balantei de energie, elementul principal al programului de iarnã, în ultimii ani, au început sã aparã situatii de neacoperire a consumului de energie necesar al tãrii din productia internã, cu valori si durate în crestere, motivul fiind legat de disponibilitatea unor resurse energetice, de capacitãti de productie, respectiv de analizele economice de la nivelul managementului fiecãrui producãtor, operatori economici ce se supun principiilor economice. În pofida faptului cã în SEN detinãtorii de licente însumeazã unitãti de producere de aproximativ 24.000 MW, circa 8000 MW sunt indisponibili din motive administrative, tehnice sau prin nerespectarea conditiilor de mediu.
“În ceea ce priveste disponibilitatea celorlalte capacitãti, care apatin operatorilor economici activi în piata de electricitate, aceasta trebuie analizatã în functie de resursele energetice utilizate pentru producerea de energie electricã, fiind influentate de factori naturali precum hidraulicitatea, temperaturile extreme, variatia vântului,  nebulozitatea. Peste acsti factori, care nu pot fi influentati de activitatea umanã, se pot suprapune disfunctionalitãtile de la nivelul agentilor economici, cauzate fie de deficiente financiare, fie de starea tehnicã a instalatiilor (cu opriri accidentale de grupuri). Toate aceste aspecte pot reprezenta factori care influenteazã productia internã de energie electricã, precum si de preturile din piata de electricitate”, aratã Ministerul Energiei.
Din analiza valorilor realizate în SEN privind productia si consumul de energie electricã în perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019 (aferentã programului de iarnã), se constatã  faptul cã doar în luna ianuarie a anului curent, balanta de energie s-a închis pe import. Cu privire la  capacitãtile energetice din SEN, la nivelul Ministerului Energiei a fost constituitã Comisia interministerialã de evaluare a unitãtilor de producere a energie electrice, având drept scop identificarea posibilitãtilor reale de functionare a grupurilor aferente fiecãrui producãtor, luând în considerare puterea activã maximã brutã, de duratã, pe care un grup generator o poate realiza cu respectarea conditiilor de sigurantã mecanicã si electricã.
Potrivit raportului Comisiei interministeriale de evaluare a unitãtilor de producere a energiei electrice, pentru acoperirea  consumului de energie din productia internã, în conditiile în care în ultimii ani nu s-au mai realizat investitii importante în zona de productie, au fost  identificate o serie de mãsuri necesare care vor trebui luate în perioada urmãtoare, mãsuri pentru a cãror implementare este necesarã si implicarea Guvernului
Astfel, pe termen mediu ministerul vorbeste de restructurãri, dar si de modernizãri.
1. Restructurarea sectorului de producere a energiei electrice. Ca particularitate a sistemului energetic, România este singura tarã din Uniunea Europeanã în care structura companiilor producãtoare de energie este de tip monocombustibil. În conditiile în care  costurile politicilor de decarbonare, adoptate la nivel european, sunt transferate  producãtorilor de energie pe  combustibili fosili (în special cãrbune), chiar si în conditiilor unor mãsuri de restructurare majore, companiile pe cãrbune se aflã în imposibilitatea de a concura în piata de electricitate cu ceilati producãtori de energie, bazati pe gaze naturale (pentru care emisiile poluante sunt la jumãtate), cu hidroenergia, energia nuclearã sau sursele regenerabile de energie.
2. Piata de capacitãti. În conditiile structurii existente a pietei de energie din România si având în vedere existenta companiilor de tip monocombustibil, a apãrut din ce în ce mai mult necesitatea implementãrii unui mecanism de tip piatã de capacitãti, prin intermediul cãruia sã fie mentinut nivelul de adecvantã si rezilientã necesare unei bune functionãri a SEN. Legat de acest subiect mentionãm cã la data prezentei, în cadrul ME, se aflã în derulare procedura privind achizitia  serviciului de  consultantã pentru elaborarea studiului  si implementarea acestui mecanisn.
3. Promovarea sistemelor de producere a energiei electricã si termicã în cogenerare de înaltã eficientã, dotate cu capacitãti de stocare a energiei  termice, integrate în sistemele centralizate de alimentare cu energie termicã a  populatiei din marile orase
4. Urgentarea demarãrii investitiei de realizarea a unei capacitãti energetice noi, în ciclu mixt pe gaze, la Sucursala Electrocentrale Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara
5. Finalizarea capacitãtilor hidroenergetice cu potential majoritar energetic, aflate în stadiu avansat de executie, sistate în prezent

Potrivit calculelor, termocentrala Mintia, unica unitate de productie a energiei termice din vestul tãrii, asigurã doar 1% din necesarul zilnic de energie. 1,6% este contributia termocentralelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara la Sistemul Energetic National. La nivel declarativ, CEH  contribuie cu 5% la mentinerea în  functiune a Sistemului Energetic National. Practic, documentele celor din minister sunt contrazise de realitate. Termocentralele Paroseni si Mintia au contribuit doar  cu 1,6 procente la productia de energie, în perioada de vârf din acest an.
Cele douã  termocentrale  beneficiazã de un  ajutor pentru a  contribui la SEN. Potrivit e-nergia.ro, cele douã termocentrale au produs, în momentele în care România a importat masiv energie, doar 1,6% din productia nationalã. Au produs, în primele 20 de zile din an, la o putere orarã de 120 MW, desi puterea pe care o putea solicita, prin lege, Dispeceratul Energetic National, era de 400 MW.
Cosmin BACIU