Roboți umanoizi, ori care știu să facă diverse procedee, tehnologii de ultimă oră, oferte de antreprenoriat, croitorie, ori bucătărie au fost expuse la Târgul de oferte educaționale ce a avut loc la Petroșani. Au venit de la toate liceele din Valea Jiului, din Geoagiu și Deva, dar și de la Universitatea din Petroșani, iar vizitatorii au fost viitori boboci.
Un robot umanoid, despre care creatorul lui ne-a spus că este o creatură de sex feminin, a fost oferta cu care Universitatea din Petroșani a captat atenția viitorilor studenți.
„Numele robotului este Emily și este o copie identică a capului uman, care face identic mișcările ochilor, a capului, a gâtului. Și așa îi atragem pe cât mai mulți studenți la noi, la Universitatea din Petroșani”, ne-a spus Emanuel Muntean, masterand la Universitatea din Petroșani.
Dar roboți am găsit și la elevii de liceu.
„Acest robot este unul umanoid și funcționează pe baza 16 servomotoare și imită mișcările umane și noi, la Clubul de robotică, învățăm să îl programăm”, ne-a explicat și Delia Gabor, de la Liceul Mircea Eliade Lupeni, care avea un roboțel ce făcea chiar și imnastică, poza pentru oricine și pășea, după cum îi cereau copiii.
„Și aici găsim roboți. Este un robot cu care îi așteptăm pe elevii de clasa a VIII-a, ca să îi antrenăm. Sunt roboți făcuți, practic, din lego. E doar o mică parte din oferta noastră”, a spus și Bunea Nicolae, de la echipa Waffy a Colegiului Tehnic Constantin Brâncuși Petrila.
Dar viitorul nu este doar despre roboți, iar asta ne-au spus cei de la Colegiul Economic Hermes și cei de la Liceul Dimitrie Leonida.
„Avem o ofertă foarte variată, pornind de la economiști, contabili, lucrători și tehnicieni în turism și, la calificările de învățământ profesional avem cofetari, ospătari, bucătari, patiseri și lucrător hotelier. Și, pe4ntru adulți, învățământul pstliceal aduce o gamă variată de la agenți de turism, organizatori de târguri și expoziții, asistent manager în unități hoteliere, iar pe agroturism avem calificări de tehnician de activități agroturism montan”, a spus Margareta Popescu, de la Colegiul Economic Hermes.
„Pe piață se cer oameni calificați pentru activitatea de estetică și igienă. Din aceste meserii se câștigă bine. Și eu lucrez în acest domeniu de 26 de ani și de aceea le recomand tinerilor, fete sau băieți, să vină spre această meserie, curată, frumoasă și bănoasă”, a adăugat Irina Oltan, Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida.
Târgul de oferte educaționale s-a grupat de această dată sub genericul „Pași spre o carieră de succes”, iar organizatorii ne-au spus și cu ce scop. „Târgul de oferte educaționale este organizat de Inspectoratul Școlar Județean, împreună cu Centrul de Resurse și Asistență Educațională Deva. De regulă, a acest eveniment participă liceele, dar anul aceasta avem invitați și din partea universităților. E vorba despre prezentarea profilelor de la fiecare liceu. Elevii de clasa a VIII-a vor veni să vadă oferta educațională și avem invitați și de la Liceul pedagocic din Deva și de la Geoagiu. Dar vor veni și elevii de clasa a XII-a pentru că două universități și-au prezentat oferta educațională acum”, a precizat Florin Muntean, organizatorul târgului. Fiecare liceu a adus ce are mai bun și mai interesant și a atras curioșii spre standul lor, pentru că a fi boboc la toamnă, la liceu sau la universitate este acum motivul pentru care se pregătesc deja absolvenții.
Diana Mitrache