Școlile, organizațiile și persoanele fizice din patru județe din vestul țării, pot aplica pentru fonduri ca să promoveze un stil de viață sănătos prin mișcare și pedalat în 2025.
Fundația Comunitară Timișoara alături de partenerul său Decathlon România lansează pentru al patrulea an consecutiv, apelul de proiecte RO Bike Valley. Prin acest program investim fonduri în activități care promovează mișcarea, educația rutieră și mersul pe bicicletă ca mijloc de transport alternativ, în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și de anul acesta și în Hunedoara.
„2024 a fost un an cu peste 100 de evenimente și activități pe biciclete, atât în comunitățile mici cât și în cele mai mari. Am cunoscut echipe foarte diverse, de la cadre didactice dornice să le ofere copiilor activități inedite și experiențe de educație non-formală în jurul bicicletei, până la organizatori de activități sportive care au devenit la rândul lor campioni naționali la ciclism. Comunitatea celor care îmbrățișează mersul responsabil pe bicicletă crește constant, și mergem înainte cu încrederea că în timp, cu cât vom vedea mai mulți bicicliști pe străzi, cu atât se vor deschide mai multe oportunități de dezvoltare pe partea velo. ” (Daniela Chesaru, directorul executiv al Fundației Comunitare Timișoara).
În cea de-a IV-a ediție Ro Bike Valley, oportunitatea de finanțare este deschisă organizațiilor non-guvernamentale, grupurilor de inițiativă cetățenești, dar și unităților de învățământ din cele 4 județe. Pentru unitățile de învățământ, valoarea maximă a unei finanțări poate atinge 10.000 lei, dar prevede o serie de activități obligatorii. Un grup de inițiativă poate accesa maxim 5.000 lei, iar finanțarea pentru un ONG poate ajunge până la maxim 15.000 lei/proiect. Printre ideile de proiecte eligibile se numără activitățile care promovează utilizarea bicicletei, campanii de educare și conștientizare pentru siguranța în trafic a bicicliștilor, ateliere de reparat biciclete, ieșiri cu bicicleta sau evenimente sportive, și nu numai.
Toți cei interesați să aplice la acest apel de finanțare trebuie să completeze cererea de intenție și să participe la cel puțin o întâlnire de consultare și consiliere cu echipa Fundației Comunitare Timișoara și a Fundației Comunitare Banatul Montan. Proiectele finale vor fi transmise cel târziu până în 24 noiembrie. Proiectele câștigătoare vor fi selectate și anunțate până în 7 decembrie, iar activitățile pe fiecare proiect pot începe din ianuarie 2025.
Mai multe detalii despre acordarea granturilor și mecanismele de finanțare puteți afla pe https://www.fundatiacomunitaratimisoara.ro/noutati/
RO Bike Valley este mișcarea României către economia circulară, mobilitate, comunități active și stil de viață sănătos, susținută de Decathlon. Aceasta îşi propune să creeze o comunitate de parteneri, alături de care să contribuie la dezvoltarea circulară a întregului lanţ economic şi social de producţie, folosire, reciclare a bicicletelor, precum şi creşterea accesului, infrastructurii şi unor comunităţi prietenoase cu ciclismul. Viziunea economiei circulare este surprinsă în cei patru piloni ai programului RO Bike Valley, care urmăresc impactul economic şi social al utilizării bicicletelor: producție, dezvoltare, access, comunitate.
PRODUCȚIE: În viziunea economiei circulare, RO Bike Valley îşi propune să crească producţia locală pe întregul ciclu de viaţă al bicicletei: de la producţia locală de componente şi materii prime, la dezvoltarea produselor şi serviciilor conexe de utilizare, prelungire a duratei de viaţă, reparaţie şi reciclare a bicicletelor.
DEZVOLTARE: RO Bike Valley investeşte în dezvoltarea industriei prin susţinerea directă şi prin consolidarea unor parteneriate intersectoriale pentru ciclism. Iniţiativele se vor concentra pe infrastructură, comunităţi, antreprenoriat, educaţie şi, mai ales, pe colaborările cu actorii locali, pentru a sprijini idei şi proiecte care răspund filosofiei RO Bike Valley.
ACCES & COMUNITATE: Perspectiva economică RO Bike Valley este completată de cea socială, iar în această direcție Decathlon va investi în creşterea accesului la biciclete pentru tot mai mulţi români, prin dezvoltarea know-how-ului în domeniul ciclismului, încurajarea practicării ciclismului şi dezvoltarea unor comunităţi prietenoase cu bicicletele.
Oana Petrescu