E xistă un risc mai ridicat epidemiologic, acum, când oricum începea vaccinarea anti-rabică. Inspectorii DSVSA susțin că au demarat campania și că ea se va face pe toată suprafața țării noastre, dar atrag atenția că riscurile au crescut și din cauză că în Ucraina nu s-a mai făcut vaccinarea așa cum era necesar.

Într-un comunicar remis presei, Inspcetorii DSVSA susțin că „Situaţia epidemiologică existentă în Ucraina şi în Republica Moldova determină un risc major de apariţie a rabiei în ţara noastră.
Iar măsura cea mai eficientă de eradicare a bolii este vaccinarea, atât la animalele domestice cât și la animalele sălbatice, în special la vulpi.
„Pe teritoriul județului nostru, campania de vaccinare anti-rabică se face pe două planuri. Pe de o parte sunt vaccinate animalele domestice, respectiv câinii și pisicile, iar campania se desfșoară în perioada octombrie – decembrie 2022, campanie care este suvenționată de statul român și plătită prin DSVSA Hunedoara. Se vaccinează câiniile din gospodării. Câinii, în special cei microcipați, sunt vaccinați și totul se decontează. Iar vaccinarea vulpilor se face la nivel național, prin aviaone, pe care sunt instalații de distibuție automatizată a momelilor vaccinale, care garantează o distribuție controlată și precisă și care asigură o densitate de 25 de momeli pe km pătrat”, a declarat dr. Lucian Laurențiu Josan, director executiv DSVSA Hunedoara.
Vaccinarea, aferentă campaniei de toamnă 2022, începe în data de 4 noiembrie 2022 și va fi efectuată până la sfârșitul lunii noiembrie.
Pe toată perioada derulării campaniei de vaccinare, se vor efectua acţiuni de monitorizare în teren, în vederea desfăşurarii corecte a vaccinării.
Scopul final al acțiunii de vaccinare este recunoașterea indemnității teritoriului României faţă de unele boli transmisibile ale animalelor, care pot influenţa direct sau indirect schimburile comerciale cu animale vii, produse şi subproduse de origine animală, acesta reprezentând obiectivul fundamental al activităţilor de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor transmisibile ale animalelor. „Există un risc mai mare, deoarece, din cauza războiului, migrarea animalelor se face dinspre Ucraina spre România și nu știm dacă acolo vaccinarea vulpilor se face sau nu și atunci noi suntem acum mai vigilenți”, mai spune dr. Lucian Laurențiu Josan.
Rabia este o boală virală deosebit de gravă a animalelor, care se poate transmite la om, finalizându-se întotdeauna cu moartea animalelor afectate, dacă acestea nu sunt vaccinate.
Diana Mitrache