În munții Parâng sau Șureanu există un risc crescut de avalanșă. A nins mult și acum vremea se încălzește, așa că salvamontiștii spun că ar trebui să nu ne aventurăm pe creste acum, când vremea se încălzește și e numai bună de drumeții.
Ninsorile recente au depus local 20-30 cm de zăpadă proaspătă peste stratul preexistent, la altitudini de peste 1800 m. Specialiștii spun că acest strat are stabilitate şi rezistență relativ redusă, şi pe alocuri are grosimi de 20-25 cm.
Dar în profunzime stratul este înghețat și stabilizat. Vântul puternic a format plăci de vânt în apropierea crestelor și troiene sau depozite mari de zăpadă.
Așa că pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi mari.
„Există un risc de avalanșă iminentă. Până duminică era chiar un risc ridicat. Dar a mai scăzut și datorită ploii, ceea ce a făcut ca zăpada să facă acum coeziune cu stratul vechi. Urmează temperaturi ridicate și atunci va crește riscul de avalanșe”, spune Ovidiu Bodean, șef Salvamont Hunedoara.
Stratul de zăpadă este umezit și instabil în partea sa superioară. La supraîncărcări, pe pantele mai înclinate de pe văile între 1500 şi 1800 m, unde zăpada este acumulată în depozite mai mari, vor fi condiții pentru declanşarea unor avalanșe de dimensiuni mici şi medii, care să angreneze zăpada recent depusă. Așa că salvamontiștii ne recomandă să ținem cont de sfaturile lor. „Cei care vor să iasă pe crestele alpine să treacă pe la punctele salvamont, să se intereseze de starea zăpezii, a traseului și de riscul de avalanșă, în anumite zone. A fost și viscol și depozitarea cantităților de zăpadă să fie mare”, mai spun salvamontiștii hunedoreni.
Toate plimbările pe poteci acum pot fi periculoase. Vântul a adunat zăpada și poate declanșa oricând avalanșă un zgomot, chiar, sau oamenii care trec prin locurile sigure vara.
Diana Mitrache