Turistii care merg în Parâng sau în Retezat în aceastã perioadã trebuie sã fie cu mare bãgare de seamã. Salvamontistii atrag atentia asupra pericolului producerii de avalanse.
La peste 2.000 de metri altitudine riscurile de producere a avalanselor sunt mari, atentioneazã salvamontistii hunedoreni. La fel se întâmplã si în zonele de creastã sau pe jgheaburile unde zãpada s-a adunat în cantitãti mai mari din cauza viscolului. „Avalansele se pot produce de la altitudini mai mari de 1.700 de metri, dar cea mai mare cantitate de zãpadã s-a depozitat la peste 2.000 de metri”, a declarat Ovidiu Bodean, seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara. Pe o scarã de 1 la 5, riscul este între 2 si 3, spun salvamontistii, pentru cã existã zone periculoase, dar si altele în care riscul este mai scãzut. Salvamontistii îi sfãtuiesc pe cei care urcã la munte sã fie cu mare atentie mai ales cã se asteaptã ca în perioada urmãtoare numãrul turistilor sã creascã, pentru cã la munte a nins zilele acestea. Iubitorii sporturilor de iarnã sunt sfãtuiti sã evite zonele cu înclinatii mai mari de 25-30 de grade, predispuse la producerea de avalanse. „În Masivul Retezat, nu le recomand turistilor sã se aventureze pe Creasta Judelui, ca sã traverseze spre lacul Zãnoaga dinspre lacul Bucura, pentru cã acolo este o portiune dificilã. Atentia este necesarã si pentru cei care doresc sã vinã de pe Saua Bucurei spre Vârful Peleaga. Creasta este folositã de foarte multi turisti, dar zona este periculoasã si s-au întâmplat foarte multe accidente, mai ales dimineata, când zãpada este înghetatã si faciliteazã alunecarea”, a mai spus Bodean.
Riscuri sunt si în zona vârfurilor Parângu Mare si Cârja, din Masivul Parâng, unde în aceastã perioadã merg mai ales iubitorii schiului de turã.
Carmen Cosman