Rinichii si plamanii, comercializati „la liber” pe Internet

Halucinant. Ingropati in datorii si fara nicio speranta, tot mai multi romani, printre care si hunedoreni, isi tranzactioneaza pe Internet diverse organe, de care cred ca se pot dispensa, adica rinichi sau plamani. Mai ceva ca la piata, oamenii au ajuns sa isi vanda rinichii sau plamanii pe Internet. Site-urile de profil sunt pline de anunturi de acest fel, care starnesc ingrijorare.

Pana la urma, se poate spune ca si recesiunea financiara are limitele ei, insa pentru unii romani situatia este atat de disperata, incat, dupa ce si-au vandut aproape tot de prin case – tot la mica publicitate – isi negociaza acum organele interne. Halucinant, isi lauda marfa si cresc pretul in functie de stilul de viata.

Pe piata virtuala, un rinichi a ajuns sa coste intre 7.000 si 50.000 de euro, in functie de cat de tanar este organismul si cat de sanatos a trait proprietarul organului intern. Multe dintre vanzari se ascund sub masca donatiilor, care, fiind caritabile, pot scapa de sub incidenta legii.

Ciprian, din Petrosani, avea 26 de ani cand a inceput sa caute clienti pentru o parte a organelor lui interne. Si-a scos la vanzare un plaman sau un rinichi, ambii sanatosi, acum il functie de oferta. Spune ca si le doneaza, dar cere la schimb 50.000 de euro, pentru ca este „nefumator, nealcoolic si fost sportiv”.

Un alt barbat, de 43 de ani, din municipiul Hunedoara doneaza, de asemenea, un rinichi „perfect sanatos”. Se ascunde in spatele uneia drese de mail, la fel cum face majoritatea celor care isi vand rinichii sau plamanii in spatiul virtual. Si in Hateg un tanar vrea sa scape de un rinichi, contra – cost, evident, dar acesta recunoaste ca, ocazional, mai fumeaza. Si, tot pentru exemplificare, va mai oferim inca doua anunturi similare, culese tot de pe site-urile de profil: „vand urgent 1 rinichi unor oameni generosi. Urgent. rog seriozitate….nu pot astepta prea mult. am mare nevoie de bani…” sau „Donez rinichi, tanar 23 ani, fumator de ocazie, nu consum alcool sau cafea, sanatos, fara antecedente medicale contra sumei de 15000E! Cer seriozitate!!!”.

Traficul de organe, in atentia Crimei Organizate

De precizat insa ca traficul de organe este ilegal, iar aceste fapte intra in sfera de competenta a Crimei Organizate. Problema este ca si faptasul sa fie prins.

Comisarul sef Traian Berbeceanu, seful Biroului de Compabetere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, a declarat ca ceea ce se intampla „nu este normal. Este absolut nefiresc, dar pana la infractiune este drum lung, aduca sa se ajunga de la un anunt publicitar la fapta in sine”. Berbeceanu a mai precizat ca anunturile pot fi urmarite, verificate, dar de cele mai multe „donatorii” de organe folosesc cartele telefonice PrePay.

Aparitia unor astfel de situatii se datoreaza si faptului ca, in Romania, foarte putini inteleg importanta donarii in sens real a organelor si multi invoca motivele religioase.

Carmen Cosman

Un comentariu la „Rinichii si plamanii, comercializati „la liber” pe Internet

  • 1 mai 2012 la 11:27
    Permalink

    Saracia.

Comentariile sunt închise.