Lucrãrile de reabilitare a retelor de apã si canal din Valea Jiului se în plin proces de desfãsurare. Asa cum se stie, Valea Jiului este un santier în lucru, iar cea mai afectatã localitate este municipiul Petrosani.
Potrivit celor de la ApaServ Valea Jiului existã si un inconvenient si anume, lucrãrile de reabilitare a retelelor de apã si canal se fac cu retelele aflate în stare de functionare, lucru care îngreuneazã misiunea muncitorilor.
“În ceea ce priveste derularea proiectului major în Valea Jiului lucrãrile sunt începute pe orase, Petrosani, Lupeni si Uricani. Toti constructorii sunt în grafic, dar stadiul lucrãrilor se vede în functie de începerea lucrãrilor. Constatãm cã cel mai afectat oras din punct de vedere al lucrãrilor este municipiul Petrosani. Suntem într-un santier total pentru cã dacã în primul proiect am extins retelele de apã si canalizare, la acest obiectiv care este acum în derulare se reabiliteazã retelele de apã si canal. Când vorbim de reabilitare ne referim la retelele existente si facem foarte putine retele noi, practic le reparãm pe cele existente lucru care se face cu retelele în functiune. Acest lucru nu se face cu usurintã si existã un anumit disconfort asupra populatiei dar odatã cu finalizarea lucrãrilor beneficiari vom fi toti locuitorii Vãii Jiului prin siguranta întregului sistem de apã si canalizare”, a declarat Cristian Ionicã, director general SC ApaServ Valea Jiului.
Proiectul, co-finantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructurã Mare 2014-2020, are o valoare totalã aprobatã de 384.329.650,38 lei (cca. 90 de milioane de euro). 85% din valoarea contractului reprezintã fonduri europene nerambursabile. Alte 13 procente vor fi alocate de la bugetul de stat. Restul de 2 la sutã va fi asigurat din contributiile locale ale Consiliilor Locale si Consiliul Judetean Hunedoara (actionarii ASVJ). În cadrul acestui proiect vor fi reabilitati 29,2 km aductiuni. Tot în cadrul acestui proiect vor fi reabilitati peste 69 kilometri de retele de apã. Totodatã, va fi extinsã reteaua de apã pe 8 kilometri, în Câmpu lui Neag. În cadrul aceluiasi proiect vor fi reabilitati 47,3 km, captarea de apã Izvorul, statiile de tratare Tãia si Zãnoaga precum si sase statii de pompare.
Un alt punct al proiectului îl constituie realizarea unui sistem centralizat SCADA, inclusiv bransamente electrice, dar si achizitia de utilaje si echipamente pentru interventii în sistemele de apã si apã uzatã.
Cosmin BACIU