M inistrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a dat startul întâlnirilor cu reprezentanții Caselor de Cultură ale Studenților din țară, precum și ai federațiilor și asociațiilor studențești. Prin aceste întîlniri se dorește ca activitatea acestor foruri să se îmbunătățească, iar dialogul să fie cât mai intens.
”Finanțarea programelor care sunt gestionate de minister pe zona de tineret, harta interactivă recent ridicată pe site-ul ministerului, dar și activități de voluntariat pe zona de dezvoltare personală sau consiliere psihologică pentru acei copii care au trecut recent prin diferite traume sau copiii institutionalizați, au fost teme discutate aplicat. Le-am transmis tinerilor din sală că îmi doresc ca aproximativ 5000 de copii instituționalizați să fie duși în acele tabere de sfârșit de săptămână unde, cu ajutorul studenților voluntari, să fie implicați în activități de dezvoltare personală, de consiliere psihologică și alte activități care să-i ajute să treacă peste eventuale traume. O altă temă abordată a fost și concursul national de proiecte. Aș vrea ca imediat la sfârșitul acestui an să începem pregătirea pentru organizarea concursului de proiecte pentru anul viitor. Îmi doresc o singură evaluare pentru aceste proiecte, nu două cum este acum, iar metodologia să fie mai suplă și mai ușor de pus în practică”, arată Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
D repturile tinerilor instituționalizați, dezbătute
alături de ei
Drepturile tinerilor instituționalizați vor fi dezbătute chiar alături de aceștia. Mamele minore, de asemenea, vor fi consilitate.
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero anunță că au fost demarate deja astfel de dezbateri în cadrul cărora se discută despre drepturi, obligații dar și pericolul consumului de droguri.
”Concret: fiecare tânăr instituționalizat care împlinește vârsta de 18 ani poate să beneficieze de încă 8 ani de protecția specială a statului, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, cu condiția să își continue studiile la zi. În ultimul an în care se află în sistem, ei sunt sprijiniți să își găsească un loc de muncă și o locuință. La ieșirea din sistem, beneficiarii au dreptul la o indemnizație care se acordă o singură dată, a cărei valoare este de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe țară.
Dacă însă, la vârsta majoratului, tinerii aleg să își ia viața în mâini, ei beneficiază de o indemnizație lunară în cuantum de 2870 de lei, care se acordă până la 26 de ani, cu condiția să își continue studiile într-o formă de învățământ de zi sau să aibă un loc de muncă. E important de știut faptul că, odată aleasă această opțiune, revenirea în sistemul de protecție specială nu mai este posibilă. În cazul mamelor minore, acestea au dreptul la o indemnizație în valoare de 700 de lei pe perioada în care își continuă studiile, dar și la tichete sociale în valoare de 2.000 de lei / nou-născut, cu care se pot achiziționa produse de îngrijire pentru bebeluși”, a explicat Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
E o primă campanie, urmează altele, în cascadă, în folosul beneficiarilor.
Monika BACIU