Reprezentantii Ministerului Economiei nu stiu în ce mãsurã îi va afecta pe mineri decizia Curtii de Apel Alba Iulia în ceea ce priveste restituirea celor 10% din drepturile salariale. Ministerul Economiei apreciazã ca fiind corectã decizia Companiei Nationale a Huilei în ceea ce priveste recursul intentat pentru anularea celor 10 procente primite de mineri în cursul anului trecut.
Anul trecut, în urma unei greve din luna martie, minerii din Valea Jiului au obtinut o mãrire salarialã de 10 procente. Atunci, Compania Nationalã a Huilei si Ministerul Economiei au intentat recurs la decizia Tribunalului Hunedoara. Acum, cei din ministerul de resort îi transmit deputatului PP-DD Monica Iacob Ridzi cã aceastã mãsurã trebuia luatã. Mai mult decât atât, dupã ce Curtea de Apel Alba Iulia îsi va motiva decizia, aceasta va fi pusã în aplicare obligatoriu.
”În cursul anului trecut, prin sentinta civilã nr. 1479/L/M/2012, Tribunalul Hunedoara admite actiunea în litigiu de muncã, formulatã si precizat de reclamantul Sindicatul Muntele, obligând pârâta, CNH-SA Petrosani sã respecte CCM pe 2012, prin acordarea cãtre angajati a diferentei de drepturi salariale, admitând si cererea de chemare în garantie a MECMA cu obligatia sã aloce sumele necesare achitãrii drepturilor la care a fost obligatã pârâta. Începând cu dta comunicãrii sentintei civile, CNH a aplicat prevederile acesteia, dar conform normelor de disciplinã financiarã si juridicã, atât CNH-SA cât si MECMA, având obligatia de a folosi toate cãile de atac prevãzute de lege, în scopul obtinerii unei sentinte definitive si irevocabile care reglementeazã situatia, au declarat recurs”, se aratã în rãspunsul celor de la MECMA.
Luna trecutã, pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia s- ajudecat recursul intentat de CNH si MECMA, iar decizia a fost una care i-a surpins pe liderii de sindicat. Minerii sunt obligati sã returneze cele 10 procente obtinute anul trecut. La o lunã de la sentintã, Curtea de Apel Alba Iulia nu a prezentat motivarea.
”În data de 14.02.2013, Curtea de Apel Alba Iulia se pronuntã, acceptând recursurile CNH si MECMA si modificând sentinta initialã. Pânã la aceastã datã, nu a fost comunicatã motivarea sentintei, prin urmare nu se cunoaste modul în care a fost modificatã sentinta initialã. Drept pentru care nu se poate emite un punct de vedere referitor la modul în care vor fi afectati salariatii companiilor miniere din Valea Jiului, însã nu se poate contesta sau discuta obligativitatea punerii în practicã a unei sentinte judecãtoresti”, mai spun cei de la MECMA.
În acest context, cei de la Ministerul Economiei spun cã interesul lor este ca activitatea minierã din Valea Jiului sã se desfãsoare în conditii optime. Adicã minele viabile de la Societatea Nationalã a Huilei sã fie incluse în Complexul Energetic Hunedoara, iar minele neviabile sã se închidã pânã în anul 2018.
”Ministerul Economiei îsi exprimã interesul pentru buna desfãsurare a activitãtii miniere din Valea Jiului astfel încât Societatea Nationalã a Huilei petrosani sã finalizeze pasii în vederea fuziunii cu Complexul Energetic Hunedoara, iar Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului sã continue programul în vederea închiderii definitive, beneficiind de ajutor de stat pânã în anul 2018”, finalizeazã responsabilii Ministerului Economiei.
Monika BACIU