Sport

REMEMBER l ACUM 37 DE ANI (1986) CUPA CAMPIONILOR EUROPENI A AJUNS ȘI LA PETROȘANI!

7 mai 1986, stadionul ”Sanchez Pizuan” din Sevilla, Spania. După un meci dramatic de 0-0, încheiat după 120 minute în finala Cupei Campionilor Europeni – actuala Champions League –, Steaua București învinge cu 2-0, la lovituri de departajare, (goluri Lăcătuș și Balint) pe mult mai titrata FC Barcelona.

A fost triumful unei generații alcătuită prin `84 de Florin Halagian, muncă pe care au continuat-o alții. A fost izbânda unei ”selecționate” de jucători din țară, adusă într-un mod inspirat la Steaua în acei ani. A fost momentul când Steaua a devenit echipa cu cei mai mulți suporteri din țară. Și din fericire, momentul când Gigi Becali nu exista decât ca un cioban la oi și bișnițar de bilete la film…
Steaua, lider în ”A”, Jiul în ”B”
Sezonul 1985-86 a fost unul cu drumuri paralele pentru Steaua și Jiul. Înaintea finalei de la Sevilla, Steaua ocupa locul 1 în primul eșalon, cu doar o înfrângere după 23 etape. Jiul tot locul 1, în seria a 3-a a Diviziei ”B”, la mare luptă cu FC Maramureș Baia Mare.
A fost un final de sezon bun pentru ambele echipe, Steaua, campioana europeană de la Sevilla, terminând pe primul loc și în campionat, Jiul, la fel în ”B”, revenind în prima divizie, acolo unde câteva luni mai târziu, va juca împotriva Stelei.
Cupa Campionilor la Petroșani!
Sâmbătă, 21 iunie 1986, la Petroșani este programată semifinala Cupei României, Jiul – Steaua. Interes enorm, Steaua aducea în Valea Jiului trofeul cucerit în urmă cu mai bine de o lună la Sevilla!
Peste 20.000 de spectatori (!?) au fost prezenți la eveniment, o galerie activă coordonată de Toni Arjoca și-a făcut datoria frenetic.
Au fost la meci – desfășurat pe o ploaie torențială -foste glorii a celor două echipe, Adi Dodu, Foca, Bombo Ionescu, Anisia, Farkas II, Talpai (Jiul), C. Haidu, Hălmăgeanu, Negrea (Steaua) într-o atmosferă emoționantă, meciul fiind prezentat de la stația de amplificare a stadionului – alături de amfitrionul local – de Cristian Țopescu, reputatul comentator al acelor vremuri.
Scorul final a fost de 2-1 pentru Steaua, după ce jiuliștii au deschis scorul în minutul 10 prin Vancea, după o combinație Mulțescu – Găman.Steaua a egalat în minutul 79 prin Radu II, din penalty, ca urmare al unui fault a lui Fl. Neagu asupra aceluiași Radu II. După numai două minute, Ilie Bărbulescu a marcat cu un șut splendid de la 20 m, aducând victoria Stelei.
Au jucat echipele:
Jiul: A. Toma – V. Popa, Merlă (Cr. Florescu), Fl. Neagu, Ben. Popescu – Stana, Găman, Mulțescu (Pachițeanu), I. Dosan – Vancea, Lasconi.
Steaua: Stângaciu – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – T. Stoica, Majearu (L. Bălan), Balint, Bölöni – Lăcătuș, Radu II.
Remarcabil este faptul că Jiul, abia venită din Divizia ”B”, a făcut față cu succes celei care pe 7 mai 1986 câștigase trofeul suprem
intercluburi, Cupa Campionilor Europeni.