Remember. Jiul Petroşani. Acum 46 de ani (23 iunie 1974) / Echipa Jiul Petroşani câştiga Cupa României!

Orice microbist, jiulist adevărat, nu poate uita că echipa Jiul Petroşani a reuşit în anul 1974 cea mai mare victorie a sa. Minunea se petrecea pe stadionul „Republicii” din Capitală, pe 23 iunie, când Jiul câştiga Cupa României.
În 1974 se disputa Campionatul Mondial din Germania (federală). În fi nala Cupei României, afl ată la cea de-a 36-a ediţie, nu jucau marile favorite bucureştene – Steaua, Dinamo sau Rapid – poate de aceea nici interesul pentru o fi nală cu două provinciale modeste (Jiul – locul 15 în clasament, Poli Timişoara – locul 7, nou promovată în A) nu a fost una importantă. Cu toate astea, s-au adunat vreo 12000 de curioşi pe „Republicii”, din care cam 200 erau din Valea Jiului.
PROMISIUNE ONORATĂ
De-a lungul timpului, traseul Jiului în Cupa României nu a fost unul dintre cele mai fructuoase. Echipa mai ajunsese în „sferturi” prin 1938 (surclasată atunci cu 4 – 0 de modesta Victoria Cluj!), în semifi nale în 1943 (a cedat cu 1 – 2 în faţa lui CFR Turnu Severin) pentru ca în 1972 să joace fi nala, pierdută cu 0 – 2 cu Rapid Bucureşti. Atunci jiuliştii şi-au jurat că nu se lasă până nu vor aduce Cupa în Valea Jiului, ceea ce avea să se întâmple doi ani mai târziu, în 1974.
JIUL, ECHIPĂ… BUCUREŞTEANĂ!
În sezonul 1973 – 1974, Jiul a jucat modest în campionat, clasându-se deasupra liniei de retrogradare, pe locul 15, într-un campionat cu 18 echipe. Şi-a început campania în Cupa României cu emoţii, 2 – 1 cu divizionara C Partizanul Bacău, echipă ce egalase la1 – 1, prin Cristofor (min. 35), după ce Stoichiţă deschisese scorul în minutul 5! Până la urmă, în minutul 63, Bela Rozsnyai l-a „dobândit” pe portarul moldovean Bizbac, Jiul câştigând cu 2 – 1. “Bombă” la Giurgiu, Dinamo este eliminată de SN Olteniţa din Divizia C! Urmează 8-imile de fi nală şi sferturile, ambele în Bucureşti, Jiul bate pe Petrolul Ploieşti şi ASA Tg. Mureş, ambele din Divizia A. În semifi nale, din nou Bucureştiul, 1 – 0 cu  deţinătoarea trofeului, Chimia Rm. Vâlcea! În această fază a competiţiei dispare şi Steaua din cursă, 1 – 3 cu Poli Timişoara la Sibiu!  Se conturează o finală provincială, cu Poli Timişoara şi Jiul.
„MAURII” ŞI-AU FĂCUT DATORIA!
Bucureştiul, stadionul „Republicii”, 23 iunie 1974, ora 17:15, arbitrul bucureştean, Victor Pădureanu dă startul unei fi nale inedite. Timişorenii, cu Jivan, Păltinişan, Surdan, Mehedinţu sau Bojin, în postură de mari vedete. Jiul începe tranşant,  construieşte cu răbdare, cu un mijloc Al. Nagy – Libardi laborios, cu Gigi Mulţescu sau Rozsnyai mereu în gura porţii, cu Tonca şi Stocker de netrecut în apărare.
… În minutul 34 era 2 – 0, apoi se face 2 – 1, Jiul duce scorul la 4 – 1, timişorenii mai au o zvâcnire târzie, prin Bungău, în minutul 86, pentru 4 – 2. Cu reuşitele din fi nală, Rozsnyai atinge 5 goluri în Cupa României, Gigi Mulţescu înscrie 4, Szucs este al al doilea, Mihai „Cocoşilă” Stoichiţă fusese deschizător de drum… „Maurii” îşi făcuseră datoria!
Cupa la Petroşani, în vitrina lui… Schreter!
A doua zi după marea victorie, 24 iunie, jiuliştii (o parte dintre ei, Ion Gabriel, Niţu, Stoichiţă, Gigi Mulţescu au rămas acasă, în Bucureşti) au ajuns cu autobuzul la Petroşani, înspre orele serii. Fanii apropiaţi i-au aşteptat în defi leu, dar o mare de oameni, peste 5000 au fost în zona stadionului vechi (actualul Parc Central) şi a Casei de Cultură a Sidicatelor, aşteptându-şi favoriţii. Jucătorii Jiului, Tonca, Stocker, Rozsnyai, Al. Nagy, Adi Dodu şi ceilalţi, au fost purtaţi pe braţe. Nu erau jocuri de artifi cii sau banchete cu icre negre, dar restaurantele la modă atunci, „Minerul”, „Carpaţi” sau terasa de lângă teatru, au fost invadate de oamenii bucuroşi că Jiul a reuşit marea performanţă.
S-au băut şpriţuri pân’n la ziuă, cu sifon şi vinuri de Jidvei, iar Cupa României a putut fi admirată săptămâni de zile într-una din vitrinele de pe „Corso”, strada principală, actualul Bulevard 1 Decembrie 1918, eclipsând, parcă stofele cele scumpe, „la metru”, într-unul din magazinele familiei Schreter, la cel căruia prietenii îi spuneau Bubi. A fost momentul de romantism, care încununa o epopee de peste o jumătate de veac, a echipei alb- negre a Jiului.
Componenţii îşi amintesc:
”Oo, au fost momente minunate! Marcasem patru goluri în fazele eliminatorii, apoi golul de 2-0 în finală. Au trecut deja atâţia ani?” Adalbert Rozsnyai, jucător.

”Ce bucurie imensă, pentru noi o echipă mică! A fost meciul care a făcut istorie pentru Jiul. Îmi amintesc şi acum, după 42 de ani, acele mii de oameni care ne-au preluat de la Polatişte până la Petroşani. De neuitat… – Gigi Mulţescu, jucător

”O echipă minunată! Nu s-a pus problema nici un minut cine ar putea fi câştigătorul. Aveam nişte băieţi extraordinari, care s-au dăruit total”.  Mircea Pascu, preşedinte la Jiul în 1974.
GENU TUTU

Advertisements

Un comentariu la „Remember. Jiul Petroşani. Acum 46 de ani (23 iunie 1974) / Echipa Jiul Petroşani câştiga Cupa României!

  • 24 iunie 2020 la 21:15
    Permalink

    DA AM FOST FERIC I,T AM STAT IN TRIBUNA ALATURI DE MARELE SI REGRETATUL TITUS OZON SI APOI LA FINAL, IN VESTIARE CU EROII NOSTRI!!O TEMPORA….

Comentariile sunt închise.