Regula 7 la 1, blocaj institutional / Un singur angajat de ani de zile la o institutie din Petrosani

8Institutii subordonate administratiei publice functioneazã la limitã. Blocarea posturilor din sistemul de stat a dus la situatii extreme. Legea instituitã de fostul premier Emil Boc prin care se stipula faptul cã la 7 persoane plecate se putea angaja una a dus la un blocaj complet.

Astfel, multe institutii au rãmas cu angajati sub limita de bunã functionare sau mai rãu cu un singur angajat. În acest caz se aflã si Muzeul Mineritului din Petrosani unde în momentul de fatã îsi desfãsoarã activitatea o singurã persoanã. Potrivit primarului municipiului Petrosani, angajatul muzeului se descurcã în conditii grele.

”Destul de greu se descurcã pentru cã trebuie sã-si ia si libere si concedii, nu pot sa fac nimic pentru ca toate posturile sunt blocate. Acum vom avea o noua organigrama si vedem pe noua lege daca vom putea face ceva, dar cu siguranta din toamna incolo”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi. Erisa Musa, administratorul muzeului din Petrosani lucreazã singurã de câtiva ani. Aici au fost cinci persoane angajate, însã rând pe rând au iesit la pensie. Când femeia intrã în concediu, locul acesteia este ocupat de o altã persoanã din cadrul primãriei. Din cauza sistemului de angajare 7 la 1 nu a fost posibilã încadrarea altor persoane. ”De vreo doi ani de zile este in aceasta situatie si am mai detasat noi din personalul primariei sa o ajute, probabil ca aceasta solutie va fi si pe viitor”, a mai spus edilul. Chiar si în conditiile în care la Muzeul Mineritului din Petrosani îsi desfãsoarã activitatea o singurã persoanã, aici totul functioneazã bine. Zilnic, grupuri de turisti vin sã viziteze muzeul, iar singura persoanã angajatã îi primeste pe acestia.

Monika BACIU