Primãria si Consiliul local al municipiului Lupeni au dorit ca, anul acesta, în întâmpinarea Zilei Mondiale a Educatiei, sã facã nu doar un binemeritat cadou profesorilor si elevilor eminenti din localitate, ci si sã macheze acest eveniment, asa cum este firesc, drept unul memorabil pentru comunitatea din municipiul Lupeni.
Nu încape îndoialã cã sãrbãtoarea de la Lupeni dedicatã dascãlilor, sãrbãtoare gãzduitã de eleganta salã de spectacole a Palatului Cultural Lupeni, a fost una reusitã. Mai mult, putem spune fãrã teama de a gresi, cã evenimentul a stat sub semnul excelentei. Dincolo de reprezentatiile artistice de înaltã tinutã, oferite drept cadou educatorilor din comunitatea Lupeniului, de remarcabilul Ansamblu folcloric ”Mesagerii Iubirii” (condus cu pasiune de prof. Marianne Peptenaru), de recitalul emotionant al artistului lupenean Florin Paul Camen (revenit, dupã 20 de ani, într-un concert pe scena Palatului Cultural de la Lupeni) sau de spectacolul uluitor al artistilor completi de la trupa ”Fãrã Zahãr”, toate meritând calificativul excelent, evenimentul a adus pe scenã oameni cãrora excelenta, la catedrã sau în bãncile sãlilor de clase, le sunt pur si simplu, un lãudabil mod de viatã.
”Doamnelor si domnilor profesori, sunt extrem de emotionat astãzi, când vin în fata dumneavoastrã cu aminirea anilor în care, elev fiind, vã priveam cu admiratia si respectul pe care-l meritati, sentimentele mele fiind la fel de puternice acum, ca si atunci. Stiu cã si eu, si fiecare dintre noi, le datorãm profesorilor nostri, calea pe care am urmat-o în viatã, dupã anii de scoalã. Personal, am devenit profesor de fizicã datoritã domnului Humitã, profesorul care mi-a deschis dragostea pentru aceastã materie si pentru viata de dascãl. Dumneavoastrã, tuturor educatorilor din municipiul Lupeni, vã spun cã pentru mine si pentru Administratia Localã pe care am onoarea sã o reprezint, faceti parte din rândul celor mai respectati membri ai comunitãtii noastre”, le-a spus, în discursul sãu rostit cu prilejul acestui eveniment, primarul municipiului Lupeni, prof. Lucian Resmeritã.
Acesta a fost, de altfel, initator al unui proiect adoptat în Consiliul local prin care a fost posibil ca, anul acesta, de Ziua Educatiei, sã fie premiati profesorii care, dupã 40 de ani sau chiar mai bine de atât, si-au luat rãmas bun de la catedrã, devenind ”dascãli de onoare” ai comunitãtii locale din Lupeni. Astfel, nu doar diplome de onoare, buchete de flori, ci mai ales firesti aplauze si binemeritate cuvinte frumoase au primit, la seara de galã a excelentei în educatie de la Lupeni, profesorii pensionari: Mariana Ghinea, Elena Ghinea, Mariana Smaranda, Marioara Steavu, Marioara Buda, Iren Mãdãras, Georgeta Nicula, Ileana Rosca, Iosif Bodo, Ilina Roventa, Mãrioara Vîlceanu, Atena Iordache, Ion Holobut, Olga Laszlo, Lucia Maria Pogan, Nicolae Pantiru, Nicolae Tobescu, Cristina Anghelescu, Maricica Cazacu, Marita Popescu, Maria Ardelean, Ion Petrar, Ion Dãnãu, Ecaterina Back, Viorel Hodor, Gheorghe Baranga, Cornel Lungan, Ioan Ardelean si Constantin Bolosin. ”Zeci de generatii de elevi au crescut si s-au format sub bagheta educationalã a acestor profesori deosebiti, care au format nu doar oameni de valoare, ci si caractere desãvârsite. Pentru tot ceea ce au fãcut pentru comunitatea nostrã, pentru educatie si pentru scoala pe care au slujit-o cu cinste, cu devotament si profesionalism, în numele meu si al tuturor celor care le-au fost elevi, le multumesc si le doresc ani frumosi si multi de-aici înainte”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Cum rãsplata cea mai frumoasã a unui profesor constã în rezultatele obtinute de elevi, nu doar la clasã ci, mai ales, în cadrul concursurilor si olimpiadelor scolare, stacheta competitionalã a educatiei lupenene se poate mândri cu acelasi calificativ al excelentei, generat de performantele obtinute la etapele judetene si chiar nationale ale diverselor olimpiade interdisciplinare, stachetã spre care elevii cei mai buni ai Lupeniului au fost condusi, cu mãiestrie, de profesorii: Marcela Stanciu, Mihaela Mãlãgeanu, Laura Cristina Ianosi, Florin Gheorghe Ghetãu, Liliana Ianc, Daniela Furdui, Vasile Otoi, Dan Tãnase, Maria Cârlugea, Ion Dãnãu, Vladimir Tomus, Codrin Stefãnescu, Crina Pintea, Daniel Ianosi, Ion Porojan, Liliana Porojan, Gheorghitã Traicu, Diana Mester, Mihaela Stracz, Cristina Beczuc, Artur Brait, Erzsebet Faur, Claudia Vorak, Andreea Sofalvi, Emilia Velcea, Anca Hamz, Danusia Itu, Cristina Ursu, Elena Popescu, Erzsebet Pop, Stela Negurã, Nicolae Ponyori si Mariana Peptenaru.
Sub îndrumarea acestora, zeci de elevi din Lupeni au obtinut rezultate bune si foarte bune la olimpiadele si concursurile judetene si nationale ale anului scolar 2016-2017. Pentru toate acestea, de Ziua Educatiei, la Lupeni, ei au primit diplome si premii din partea autoritãtilor locale, dar mai ales valoroase aplauze chiar din partea profesorilor lor. Într-o succintã trecere în revistã, olimpicii anului 2017 din învãtãmântul lupenean sunt: Andreea Moldovan (mentiune la etapa nationalã a Olimpiade de istorie), Laura Sorina Neamtu (mentiune specialã la etapa nationalã a Olimpiadei de lb. francezã), Monica Silaghi (Premiul al II-lea la Festivalul national de folclor ”Rapsodia Muntilor”), Daniel Moldovan (Locul IV seniori la olimpiada nationalã de alpinism si cãtãrare), Marusia Vândã Moldovan, Ladislau Iszlai, Robert Iszlai, Silvia Maria Bucãtariu, Rahela Blaj, Amalia Ambrus, Andreea Diana Guia, Raul Drãgan, Raluca Amalia Ion, Mãdãlina Iuhos, Ion Alexandru Asanache, Alexandru Marius Boldi, Andrei Robert Dontiu, Flavia Condoiu, Gabriela Adina Alexa, Diana Rusu, Eduard Adrian Gros, Daria Alexia Rosu, Anca Anghelus, Cristina Duduianu, Antonia Ciobãnescu, Vanessa Bartha, Raul Bulgaru, Andrada Rãgan, Anamaria Elena Lutas, Andreea Vasian – cu totii premianti ai etapei judetene a diverselor olimpiade si concursuri scolare.
”Acesti tineri deosebiti, elevi cu care întreaga noastrã comunitate se mândreste, sunt dovada vie a faptului cã nivelul actului educational în scolile si liceele din municipiul Lupeni este unul ridicat. Pentru noi si pentru dascãlii care i-au pregãtit ei sunt cel mai pretios cadou de care ne bucurãm, astãzi, de Ziua Educatiei, în municipiul Lupeni. Multumiri pentru efortul vostru, felicitãri pentru performanta cu care onorati scoala si educatia lupeneanã”, le-a spus primarul Lucian Resmeritã, olimpicilor din Lupeni.