Fosta mină Petrila a fost, vineri seara, locul în care muzica de calitate, luminile laserelor și aplauzele a celor aproape 1000 de oameni au creat un regal fără egal. A fost un record absolut de prezență, de euforie și transformare, pentru că un loc în care, acum câțiva ani vedeai doar oameni în salopete de miner, s-a transformat în scenă de spectacol. Și a fost un spectacol despre care toată lumea a vorbit la superlativ. Opera Nights a făcut alegerea perfectă, aici, la fosta mină.
„Vin din Vulcan, dar a fost minunat. Am fost și anul trecut. Nu aveam cum să pierd anul acesta un așa spectacol. Au pierdut cei care nu au ajuns aici”, a spus unul dintre spectatori.
De altfel, curtea fostei mine a fost plină-ochi de oameni care au aplaudat frenetic, în ritm, dar și la finalul fiecărei piese alese cu grijă, special pentru decorul de aici.
„Rock și operă a fost tema pe care am ales-o pentru Petrila. Ceea ce alegem, trebuie să se și potrivească perfect. Nu am făcut la întâmplare o listă. Fiecare titlu a fost adaptat spațiului. Am asortat repertoriul cu acest sit industrial degradat, care dă naștere unei atmosfere particulare, care trebuia exploatată inteligent, aș zice eu”, a spus Alexandru Gruian, directorul artistic al Festivalului de operă Opera Nights, care s-a desfășurat, în acest an, la ediția cu numărul 10, în 5 locații, printre care, vineri, și la fosta mină Petrila.
Decorul post-industrial a fost unul perfect ales pentru spectacolul de lasere, iar o exploatare cândva de huilă, a ajuns acum una culturală.
„Anul acesta este a X-a ediție, aș putea spune că e una aniversară. Și mă bucur că jumătate din ediții, sunt de când eu am fost la Consiliul Județean și am reluat organizarea acestui festival de o așa anvergură. Mă bucură faptul că acest festival are loc în 5 locații. A început la Brad, a continuat la Orăștie. Acum a fost la Petrila, sâmbătă la Hunedoara, la castel și se va încheia la Deva, la sediul CJH. Aici, la mina Petrila este locul cel mai frumos, iar aici ne propunem să derulăm multe investiții. Mina Petrila a devenit, prin astfel de acțiuni, Exploatarea Culturală Petrila”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Artiștii de la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovscki” din Constanța au adaptat perfect repertoriul și, trebuie spus că au improvizat inclusiv în locul în care s-au îmbrăcat și s-au machia. Asta, pentru că vechea sală a pompelor, care scoteau apa din subteranul minei Petrila, a fost locul perfect în care artiștii au îmbrăcat costumele, ori unde chiar au făcut vocalize, înaintea spectacolului.
„Am revenit la Petrila cu sentimentul că locul acesta este unul încărcat de suferință, pentru că aici sunt tablouri cu oamenii care au murit în mină. Meseria de miner este pentru acest județ, una de onoare. Ne-a fost bine aici, chiar dacă da, am folosit sala pompelor pentru machiaj. Suntem obișnuiți să ne desfășurăm și în spații neconvenționale. Mulțumim că ne-am obișnuit, iar noi vrem, prin spectacolele noastre, să aducem bucurie oamenilor”, a spus soprana Daniela Vlădescu, managerul Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.
Încântător a fost și dirijorul Tiberiu Oprea, care a antrenat excelent publicul să aplaude și să rezoneze pe piese de Bethoven, Strauss, Verdi, Loewe, Mozart, Bizet ș.a., dar și la ritmurile rock-opera ale celor de la Quenn, Abba, Dona Summer, ori Frank Sinatra, care a inspirat întreg evenimentul marcând cu piesa „My Way” – calea pe care fosta mină a pornit în drumul ei spre renaștere.
Diana Mitrache