Echipa Salvamont din Parâng a recurs din nou la sprijinul unui elicopter, pentru a duce materialele necesare în zona în care a fost amplasat refugiul din Parâng. Operațiunea s-a desfășurat duminică și a fost necesară pentru a cimenta baza containerului, montat la începutul acestei luni.
Un elicopter a fost folosit și acum, pentru a transporta sus în munte materialele necesare cimentării. Era un drum greu de parcurs cu aceste materiale și echipa salvamont a fost încă o dată ajutată. „Am mai avut ceva materiale de transportat, ca să betonăm picioarele refugiului și am solicitat ajutorul elicopterului, pentru că era foarte mult de cărat”, a spus Remus Popescu, șeful Salvamont Parâng.
La altitudinea de 2.231 m, în Parâng, refugiul pe care îl știu cei care urcă la munte, nu mai făcea față iarna. Tocmai de aceea, echipa Salvamont a cerut ajutor celor de la Consiliul Județean Hunedoara și așa au găsit împreună o soluție.
Consiliul Județean Hunedoara a alocat suma de aproximativ 12.500 de lei către salvamont, iar acum, în munte, turiștii găsesc un adăpost perfect pentru a se adăposti temporar. „Acel refugiu este pentru turiști, pentru a-i scoate din încurcătură în caz de vreme rea. Nu este o cabană de altitudine și le cerem celor ce vin să închidă ușa când pleacă, să nu lase gunoaie, pentru că noi nu o să mergem zilnic acolo, doar să cărăm gunoaiele altora”, a mai spus Remus Popescu, șeful Salvamont Parâng. Vechea construcție avea zidurile crăpate, se acoperea de zăpadă iarna și nu mai putea fi folosită. Tocmai de aceea, s-a recurs la un container specializat pentru astfel de locații. Refugiul din Cârja a fost construit în anul 1889 când Societatea Carpatina Ardeleană a Turiștilor l-a ridicat din piatră și lemn. În decursul anilor a fost, însă, distrus fiind cunoscut doar faptul că el a fost reconstruit între anii 1932-1938, iar de atunci timpul și-a tot spus cuvântul.
Diana Mitrache