S alvamontiștii din Hunedoara s-au asigurat acum, înainte de primele ninsori puternice, că toate refugiile montane sunt funcționale.

Ultimul a fost amplasat cel de la cea mai mare altitudine în Parâng, iar salvatorii montani le cer celor ce ajung acolo să le păstreze în ordine, curate și închise.
Pregătirile salvatorilor montani din Hunedoara au vizat amenajarea traseelor, marcarea lor, dar și refugiile montane – locurile în care oamenii au posibilitatea să se odihnească, ori să se adăpostească de ger. Și, tocmai de aceea, pentru că toate sunt în ordine, le cer acum turiștilor să le păstreze în bună stare. Asta, pentru că pe munte urcă,. În fiecare week-end, sute de oameni.
„Toate refugiile din județul Hunedoara sunt funcționale. Ne ocupăm ca să fie în siguranță și să poată să treacă iarna cu bine și turiștii să beneficieze de ele. Rugămintea noastră este ca turiștii să nu lase acolo ușa deschisă și să își adune resturile menajere, lucru foarte important. Dacă rămâne deschisă și dă vântul în ușă, se va rupe cu siguranță”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Unul dintre cele mai noi adăposturi de acest fel este cel din Parâng. La altitudinea de 2.231 m, refugiul pe care îl știu cei care urcă la munte, nu mai făcea față iarna. Tocmai de aceea, echipa Salvamont a cerut ajutor celor de la Consiliul Județean Hunedoara și acest for a alocat suma de aproximativ 12.500 de lei și refugiul a fost montat cu ajutorul unui elicopter, în munte. Acum, turiștii găsesc un adăpost perfect, mai ales că a și fost amplasat într-un loc în care este mare nevoie de un adăpost. „Refugiul din Parâng este amplasat la cea mai mare altitudine din țară, la 2.500 m, e o premieră în acest sens. Anul viitor îi vom da o altă față, pentru a se integra în peisaj, că am tot auzit critici. Pe noi ne-a interesat, în primul rând, să fie util uriștilor. Asta, pentru că e foarte important, în vreme de iarnă, să ai un refugiu în zona respectivă, să nu te prindă ceața, ori viscolul, hipotermia”, a mai spus șeful Salvamont Hunedoara.
Iar dacă ninge, primii turiști sunt așteptațâi chiar în mini-vacanța de șla finalul acestei luni. Doar că toți vor fi încă restricționați de pandemie. „Din nou trebuie să avem grijă de purtarea măștii, distanțare. Sunt probleme ce apar mai ales în restaurante, pensiuni, cluburi. Pe pârtii și în zonele schiabile nu cred că mai fie probleme. Ele o să apară la partea de restaurante”, mai spune Ovidiu Bodean.
Drumețiile de toamnă vor fi înlocuite de vacanțele la schi și salvatorii din munte le cer celor ce ajung în munți să fie prudenți, să se echipezxe corespunzător și să păstreze curățenia, iar când pleacă să își ducă gunoiul, că nu există posibilitatea ca mașinile de la salubritate să ajungă pe vârfuri.

Diana Mitrache