Ministrul Economiei, Gheorghe Simon a anuntat cã îsi retrage propunerea de redevente, însã acestea vor face obiectul unui studiu aprofundat. În luna octombrie, Legea revedentelor a intrat în dezbatere publicã, în luna octombrie a acestui an.
Potrivit ministrului, dupã dezbaterile din Comisia economicã a Senatului, tot pachetul legislativ va fi revizuit, urmând a fo votat în parlament în luna februarie 2018.
„Nu existã o regulã (legatã de cresterea sau scãderea redeventelor – n.r.), trebuie sã facem un studiu aprofundat pentru a fi corect (nr. proiecte) cu noi si cu mediul de afaceri. Vom stabili redevente în asa fel încât nici statul sã nu fie jecmãnit, dar nici sã terminãm mediul de afaceri. Avem nevoie de investitori în tara asta”, a spus ministrul Economiei, Gheorghe Simon.
Ministrul s-a declarat nemultumit de companiile care nu au plãtit redeventele niciodatã.
„Am aflat cã sunt societãti comerciale care n-au plãtit niciodatã, retineti niciodatã, niciun leu redeventã Statului Român, desi exploateazã resurse de peste 20 de ani! Angajatii Statului n-au urmãrit si când au urmãrit si au constatat cã nu plãtesc, nu le-au retras licentele si nici nu s-au preocupat de recuperarea datoriilor! Am solicitat de urgentã conducerii nou instalate a ANRM sã recupereze de urgentã sumele datorate statului român si sã prezinte un raport detaliat al situatiei.
S-a tot vorbit de jaf în tarã, dar asa ceva, de atâtia ani, cu complicitatea autoritãtilor Statului, eu nu mi-am imaginat!”, a mai spus ministrul.
Documentul la care face referire ministrul, propune pentru huilã o redeventã de 2,5 euro/ tonã de cãrbune. Potrivit proiectului, redeventa minierã presupune o cotã procentualã de 5% din valoarea productiei miniere, functie de unitatea de produs minier si valoarea unitarã aferentã acestuia, pentru minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, radioactive, pãmânturi rare si disperse, pietre pretioase si semipretioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, nãmoluri si turbe terapeutice; o cotã procentualã de 6% din valoarea productiei miniere, în functie de unitatea de produs minier si valoarea unitarã aferentã acestuia, pentru metale nobile, precum si echivalentul în lei a 0,5 euro/tonã de cãrbuni inferiori (lignit, cãrbune brun), echivalentul în lei a 2,5 euro/tonã de cãrbuni superiori (huilã, antracit), echivalentul în lei a 100 de euro/tonã de turbã, echivalentul în lei a 1 euro, pe unitatea de productie minierã, pentru substante nemetalifere si echivalentul în lei a 0,5 euro/tonã pentru roci magmatice, roci metamorfice, calcare industriale si de constructii, dolomitã, gresie si tufuri industriale, argile, marne, loess, nisip si pietris, nisip si roci caolinoase.
Monika BACIU