Sunt peste 30 de copii si chiar câtiva adulti cu Sindrom Down, care, la Lupeni cautã sã îsi îmbunãtãteascã dezvoltarea, dar resursele sunt extrem de limitate. Din fericire, motociclistii din toatã lumea, care vin sãptãmâna viitoare în turul national, s-au gândit la ei si îsi doneazã echipamente, care se vor vinde.
Cu banii obtinuti astfel vor cumpãra jocuri si manuale pentru cei care nu prea se descurcã acum mai deloc, iar donatiile vin la momentul oportun.
„Ne-am bucurat sã vedem cã întreabã de asociatia noastrã si le-am spus cã am avea nevoie de materiale pentru copii, în general, în ceea ce priveste logopedia si dezvoltarea capacitãtilor intelectuale si ne-au promis cã ni le vor aduce. Avem aproximativ 32 de copii si, în afara asociatiei, vin si alti copii care au nevoie de logopedie si chinetoterapie. Este foarte important, pentru cã sunt materiale destul de scumpe pentru logopedie, iar noi vrem sã le multumim organizatorilor, cã s-au gândit la noi”, a spus Liviu Corseanschi, presedintele Asociatiei Down Valea Jiului, care spune cã singura lor sursã de venit sunt cei 2%, dar cã, în ultima vreme, cam toatã lumea i-a uitat.
Anul acesta, raliul de hard-enduro se va desfãsura pentru douã zile si în zona Vãii Jiului, una dintre cele mai greu încercate zone din România. Valea Jiului se zbate la limita sãrãciei de multi ani încoace, de când a început declinul domeniului minier. Prin urmare, eforturile Enduro for Romania se vor îndrepta anul acesta spre douã proiecte sociale din aceastã zonã a tãrii.
În Valea Jiului, copiii cu sindrom Down nu au prea multe sanse, pentru cã terapiile sunt costisitoare, iar specialistii putini, însã, un astfel de ajutor, venit din partea riderilor ce vin la RedBull Romaniacs le va fi de folos.
„Am selectat douã proiecte sociale din Valea Jiului. Primul este al Asociatiei Down Valea Jiului, care a fost înfiintatã de pãrintii acestor copii, iar singura lor sursã de finantare era, pânã acest moment, cei 2% din impozit pe care minerii din Valea Jiului au reusit sã o redirectioneze. Am vrea ca, pentru ei, din banii pe care o sã îi strângem de la riderii ce vor participa la RedBull Romaniacs, care vor dona obiecte ce le vom vinde la Sibiu în timpul prologului, din 24 iulie, sã contrinuim cu manuale speciale de care copiii au nevoie pentru o dezvoltare normalã si niste jocuri adaptate pentru copiii cu deficiente, care sã îi ajute sã îsi dezvolte dexteritatea si intelectul”, a spus Bogdan Brylynski, PR and Media Relations Sibiu Media Center.
În plus, motociclistii vor ajuta cu donatii si o altã grãdinitã din Lupeni. „Este o grãdinitã din Lupeni, care se numeste Grãdinita cu program normal Lumea Copiilor, unde în fiecare zi vin cam 100 de copii, care, din pãcate, nu au niciun spatiu de joacã. Sperãm sã le achizitionãm fie un loc de joacã pentru curtea grãdinitei, fie sã dotãm sala de sport”, a mai completat Bogdan Brylynski.
„Am putea dota sala de sport a grãdinitei cu cele necesare ori am putea amenaja un loc de joacã pentru cei mici în curtea grãdinitei, care nu este amenajatã corespunzãtor pentru activitãtile micutilor”, spune si educatoarea Anita Burlacu.
Concurentii editiei din acest an a Red Bull Romaniacs au fost rugati sã participe la colectã cu cât mai multe obiecte ce ulterior vor fi vândute pentru a asigura fondurile necesare sprijinirii acestor proiecte. Obiectele vor fi colectate pe durata celor cinci zile de raliu în mai multe puncte de colectare, iar în ziua prologului, 24 iulie, toti cei care doresc sã contribuie la aceste douã cauze si doresc sã îsi sporeascã garderoba offroad sunt invitati la cortul special amenajat pe bulevardul Coposu din Sibiu.
Diana Mitrache
Monika Baciu